Apocalypse Now (Redux) (Apokalypsa)

Diskuse

Jaká ostuda. Až nyní jsem shlédl tento Coppolův kultovní snímek. Jelikož jsem si jej pustil na DVD až nějak kolem půlnoci, tak na mne zapůsobil podstatně hlouběji. Příběh kpt. Willarda (Martin Sheen), který dostane za úkol vypátrat a odstranit ve Vietnamské džungli amerického kapitána - dezertéra Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který se svou soukromou armádou bojuje jak proti američanům, tak proti vietnamcům. Cestou po řece v bojovém člunu postupně poznává všechny stránky vietnamského pekla. Film je dost psycho, Coppola se zde opravdu vyřádil na tripózních a temných scénách, viděl jsem nesestříhanou (režisérskou) verzi. Natáčení se neustále protahovalo kvůli problémy s herci, nebo také kvůli hurikánu, který zničil všechny kulisy. Výsledek je ale brilantní.


Apocalypse Now (Redux)


USA 1979/2001


Režie: Francis Ford Coppola


Hrají: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Frederic Forrest, Albert Hall, Sam Bottoms, Laurence Fishburne, Christian Marquand, Aurore Clement, Dennis Hopper, Harrison Ford
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#68528 Verze : 0
jinak ja sem vetsi ostuda,me se to dnes teprve dostalo do rukou a nastesti DVD,takze sem zvedavej jake to bude Smile
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#69692 Verze : 0
Je to skutečně dobrý film. Souboj mezi vůlí plukovníka Kurtze (nikoli kapitána) v podání M. Branda a Kapitána zvláštních jednotek - M. Sheena - je fakt makačka na bednu.
Mimochodem několik perliček.
Film se točil na Filipínách a to dost dlouho. Jedním z důvodů zdržení - mimo Coppolových zdravotních problémů - byl i fakt, že vtrtulníky zapůjčené pro filmování filipínskou armádou byly uprostřed natáčení odveleny do boje proti muslimským separatistickým bojůvkám v jižní části Filipín a teprve po několika měsících vráceny filmařům. Jestli všechny to nevím...
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#69697 Verze : 0
docela zajimava informace Smile


ale jinak za dnesek sem to shlednul a vazne se mi to libilo,myslim si ze tam bylo videt mnoho veci z Vietnamsky valky ktere nejsou videt v kazdem filmu z tohoto prostredi


jinak nekdo mi doporucoval shlednout film ,,Četa,, pry to taky stoji za to se na to kouknout.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#69809 Verze : 0
K těm problémům s natáčením ještě vím, že tam měl Coppola velké problémy s herci. Původně měl ve filmu hrát Harvey Keitel, kvůli finančním nesrovnalostem byla role nakonec nabídnuta Martinu Sheenovi, dále pak působila problém obezita Marlona Branda, proto je neutále zabírán v jakémsi polostínu, paradoxně to ale ten film ještě více "vylepšilo".
To Tyrese: Ten kdo ti nabídl shlédnout film "četa" - tak že ho pozdravuji, má moc dobrý vkus! (Četa má zde zvláštní fórum https://www.valka.cz//topic/view/15127 ).
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#69811 Verze : 0
jj urcite se na to kouknu videl sem nekde na internetu dlouhe ukazky z filmu,vypadalo to vazne dobre,snad to brzo sezenu
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#69839 Verze : 0
Je to fakt psycho film pozeral som ho večer na ubytovni, ale je to výborne spracovaný film a nikoho normálneho som tam nevidel. Bohužiaľ poukazuje na psychický nátlak v krízovej situácií a ako aj sa mení osobnosť človeka. Je tam pekné hviezdné obsadenie a aj 2 násobný oskar mu prospel. Vapet 150 Kč (189 Sk) vydal nezostrihanú verziu na DVD a je to fakt sila.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#78966 Verze : 0
u nas to vydal nakej nvej casak
,,Film pro kazdeho,, nebo nak taktaky nezostrihana verze+ bonus tam byl uto a zniceni toho tabora,nevim jak se jmenoval,jak tam byl na konci filmu veznen tim dezerterem Walterem E. Kurtzem
melo to vazne vyborny zvuk,kdyz mate domaci kino,sporadnejma reproduktorama,tak je to neco Smile
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#79031 Verze : 0
To, že film vznikl na motivy novely Josepha Conrada "Srdce temnoty" (která se ale odehrává v 19.století v Africe, byla také zfilmována a dokonce jí dávali i v televizi) je poměrně známá věc. Na drobnou zajímavost jsem ale narazil v románu Nelsona DeMille "Vnitrozemí". (DeMille je vietnamský veterán od První kavky). V knize je drobná zmíňka, že mezi vojáky v 'Namu kolovala pověst o "Gordonově království". To si měl někde v Kambodži založit dezertér od Zelených baretů, je to tedy dost podobné onomu "království" plk.Kurtze z Apokalypsy. Jedním ze spoluautorů scénáře je i Michael Herr, reportér z Vietnamu, tedy člověk který TAM byl. Dost možná nějaká pověst o Gordonově království skutečně existovala.
Jinak film je opravdu dost "psycho". Pro spoustu pěšáků prý byl boj adrenalinový zážitek, po čase se jim začal líbit a začal jim chybět. To patrně naznačuje Willard v úvodu filmu. Spousta pěšáků se prý také blížila k "bodu zlomu", který Kurtz překročil a ke kterému se Willard blíží.
Historek z natáčení Apokalypsy koluje fakt dost, přidám taky nějakou. Roli Colbyho, Willardova předchůdce který se nakonec přidá ke Kurtzovi, měl hrát původně Dennis Hopper, ale protože byl pořád sjetej, dostal roli šíleného fotoreportéra a role Colbyho byla téměř vypuštěna, ve filmu se Colby jen mihne. Další historka - když na začátku filmu Willard (Sheen) rozbije zrcadlo, skutečně si pořezal ruku.
Chtěl bych upozornit na skvělou kameru a šílenou psychedelickou hudbu, to jsou dvě věci, které zážitek umocňují. Když jsem v polovině 90.let film viděl poprvé, vypadl jsem z kina a byl jsem trochu mimo. Po letech, když jsem ho viděl znovu, se ten "mimózní" zážitek vrátil Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#79847 Verze : 0
Na moj vkus sa film velmy dlho,pomaly tiahne.Ale je natoceny velmy dobre a realisticky.Bojove sceny su naozaj skvele.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#89321 Verze : 0
Ještě jsem se na něj nedodíval, ale musím uznat, že je natočen vskutku skvěle. Dobrý je útok vrtulníků na tu vesnici u delty, jak se rozčilují, že nemůžou surfovat apod. Ale ta plavba je potom docela rozvláčná.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#89702 Verze : 0
dobrej film z Vietnamu, dobrá je taky Četa, na Apokalypsu je třeba si najít čas a chuť je to náročný fil a dávám zapravdu visvaderovi, že je moc dlouhý
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#90084 Verze : 0
no ja nevim,tento film, me nejak moc nenadchl.pokud si to nepletu s necim jinym,tak podle meho v tomto filmu chybela ta stava,akce atd.
No a jak uz se tady nekdo zminil o Cete,tak musim uznat, ze je to jeden z nejlibovejsich filmu, ktere jsem kdy videl .
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#90117 Verze : 0
Pěkný film o Vietnamu, nejvíce se mi na tom nelíbilo, jestli to ale bylo podle skutečnosti, jak museli Američani pořád každou noc stavět ten most, už nevím jak se jmenoval, jen proto aby mohl generální štáb říkat, že mají volnou cestu přez řeku. Ale bojové scény super i děj nezklamal.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#105575 Verze : 0
Michael Nav???Velmy pekny film ale ta sklamal???Asi si vobec nepochopil o com to vlastne bolo.Nemozes porovnat tento film napr.z Ryanom alebo Z Bratstvom neohrozenych ktore su plne bojovych scen.Je to vlastne pokus o vysetrenie problemu z pplk.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#122424 Verze : 0
Františku, nechápu, co jsi tím myslel, já vím jsou lepší filmy, lae tenhle nebyl k zahození, akorát konec byl trošku divný.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#122899 Verze : 0
Michael Nav:nic v zlom ale mne ked sa nejaky film nepaci,mam nejake vyhrady tak nenapisem velmy pekny film ale mam vyhrady.mame asi kazdy iny rebricek hodnot.To z tym mostom nevie ci to bolo podla faktu ale mohla to byt pravda.Ja som bol na vojne dva roky u zenistov.A stavaly sme pontonove mosty dva krat za den.A zasa rozoberaly.Z dovodu ze ak muzstvo nema co robit,zacinaju problemy.Treba ich zamestnat za kazdu cenu aby nemaly cas na ine hluposti.Napr.alkohol zeny a pod.Ver mi je na tom kus pravdy.
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#124902 Verze : 0
Uzasny film, jeho uzasnost podporuje este to ze vysiel v mojej oblubenej edicii "Filmy pro kazdeho" Smile za neuveritelnych 189 Sk. Je vidiet ze dnes ludia nevedia ocenit dobry film ked tento davaju na cca 200 sk a ja neviem pohadku z "pekla stesti" co je podla mna zumpa kinematografie si dovolia ponukat za cca 600 sk. Tento film si rad kuknem aj viacero raz a nestraca na kvalite. Obzvlast zaujimavy, putavy je ten motiv cesty na clune po rieke, na mna to posobilo velmi zazivnym dojmom. A velmi sa mi paci veta: " Chcete bojovat nebo surfovat " , "Kdyz reknu ze je to bezpecny, tak je to bezpecny " Smile))))))))))
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#149839 Verze : 0
Ten film neni divny,jen to neni klasicky hollywoodsky mnohamilionovy plivanec.Kvalitni psycho.Jen mi vadi,ze ho mam nadabovany,a to je vazne hnus (jeden hlas mluvi 4 uuuuplne ruzne postavy apod.)
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#158208 Verze : 0
Bezesporu jeden z nejlepších filmů, co byl o Vietnamu natočen. Viděl jsem prodlouženou režisérskou verzi. Musím říct, že bych velice rád viděl verzi původní, co běžela v kinech. Jak je poznat z menu DVD, ta původní verze měla asi o dost ostřejší "tah na branku". Je fakt, že režisérská verze mi přijde místy dost rozvláčná a je otázka, zda by sklidila takový úspěch jako původní kinoverze.
Co se týče vlastního filmu, nejlepší scénou podle mne je útok výsadkového praporu 1. aeromobilní divize na rebelskou vesnici za zvuku Wagnerovy Jízdy valkýr. To je naprostá bojová extáze, která přiková do sedadla i orangutana. Jedna z nejsilnějších a nejlepších scén, co jsem kdy viděl. Mimochodem ta zmíněná vesnice je dost dobře bráněná, tady se objevuje (i dnes aktuální) otázka, koho lze ještě považovat za nevinné civilisty a kdo už je regulérním cílem. Charlies z té vesnice by totiz osamocený americký člun do delty asi jen tak nepustili...
URL : https://www.valka.cz/Apocalypse-Now-Redux-Apokalypsa-t18488#187672 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více