Košile / košeľa

Diskuse

Zdravím. Chcel by som pomôcť s určením tejto košele. Najskôr sa jedná o nieakú pracovnú košeľu, len ma zaujíma čo znamená ten štítok dole na košeli. Z vonkajšej strany je okrídlený šíp a CO a z vnútornej strany košele je tiež okrídlený šíp a číslo 44. Za prípadne informácie ďakujem.


S pozdravom Patrik
Košile / košeľa - košeľa

košeľa
Košile / košeľa - štítok z vonkajšej strany

štítok z vonkajšej strany
Košile / košeľa - štítok z vnútornej strany

štítok z vnútornej strany
URL : https://www.valka.cz/Kosile-kosela-t102006#368283 Verze : 0
S určením mnoho nepomohu, ale vypadá to jako součást kompletu, který se ke mně dostal - kalhoty a bunda s kapucí ze stejného materiálu (ovšem značně vybledlého) a stejného střihu (styl kapes, poutko). Tipuji správně, že výrobcem je Otavan Třeboň?
K údajům na štítku mohu pouze hádat: CO = Civilní obrana. 44 = velikost košile.
I u mých věcí je možnost, že přišly přes CO a snažím se je nějak blíže určit.
Každopádně tento topic patří do jiné sekce. Smile
URL : https://www.valka.cz/Kosile-kosela-t102006#369401 Verze : 0
především se obávám že to vůbec není košile ale blůza - aspoň pokud dobře vidím tak to má dole kapsy a to je pro košili hodně nezvyklé řešení.
URL : https://www.valka.cz/Kosile-kosela-t102006#369403 Verze : 0
Tak toto mě přimělo udělat si jednou provždy pořádek v tom, jaký je rozdíl mezi blůzou a košilí. Teď už to vím: "na košili jsou knoflíky vpravo a dírky vlevo, zatímco na blůze je tomu naopak" (wiki).
A pokud tato košile opravdu je ze stejného kompletu, jaký se snažím určit i já (knoflíky tomu také napovídají, i když by se hodil detail), pak spojení "hodně nezvyklé řešení" zazní ještě několikrát. Smile
Až teď jsem si všiml, že ten okřídlený šíp je skutečně škodovácký znak, takže svou domněnku rozšiřuji na oddíl civilní obrany při Škodových závodech. Číslo 44 pak buď velikost košile (měla by být uvedena na všité klopě na límci), nebo možná číslo oddílu CO.
Jak říkám, vařím z vody, Patriku, pomohlo by vědět, odkud jsi tu košili získal.
URL : https://www.valka.cz/Kosile-kosela-t102006#369405 Verze : 0
Pokud si já dobře vzpomínám na dobu před plyšákem tak tuto blůzu nosili hodně často směny v kuchyni (ne přímo kuchaři, ale spíše takový ti umejvači a škrábači).
URL : https://www.valka.cz/Kosile-kosela-t102006#369407 Verze : 0
No pořádek si v tom takhle neuděláš, to co je popisováno je rozdíl pánského a dámského oblečení, pokud to bude dámská košile bude mít knoflíky vlevo a dírky vpravo, pokud to bude zase blůza od montérek nebo pracovní blůza (což je tenhle případ) a bude pro chlapa bude mít ty knoflíky vpravo a dírky vlevo, to je o krejčovině a rozdílu mez pánským a dámským oblečením, ne mezi bůzou a košilí. Pokud jde o rozdíl (tak jak na to upozornil dav) tak pánská košile se normálně zastrkuje do kalhot, proto je nesmysl aby měla dole kapsy. Blůza se nosí jako sako, proto obvykle kapsy dole má (ona blůza od pracovního oblečení původně sako nahrazovala)
URL : https://www.valka.cz/Kosile-kosela-t102006#369429 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více