27.07.2010 - Za odchodem tří českých generálů je špionážní aféra

Za odchodem tří generálů je podle listu MfD špionážní aféra. Majorka, která jim vedla kancelář byla ve styku s ruským vyzvědačem. Mělo by se jednat o náčelníka VKP Františka Hrabala, národního představitele při vrchním velitelství NATO v Evropě Josefa Sedláka a zástupce NGŠ Josefa Prokše. Všichni tři odešli na vlastní žádost a podepsali slib mlčenlivosti.



Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368425 Verze : 0

Diskuse

Otázkou je jak moc je na celé věci pravdy. Pokud ano, pak je zde otázkou, proč jim bylo umožněno odejít na vlastní žádost (tedy s výsluhovou penzí) když se jedná o jasné porušení jejich povinností. Pokud si "novináři" z MF nevymýšlí, pak by měli skončit zcela jinde než v důchodu, tedy před vyšetřovatelem a pokud se najde vina tak bez výsluhy a případně v base.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368450 Verze : 0
Podle rozhovoru na ČT24 byl ten opravdový špion hlavní psycholog vězeňské služby. Tak schválně, co se vyvrbí.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368496 Verze : 0
Jestli jsem to správně pochopil, tak žádný ze tří generálů se špionáže neúčastnil, ani o ní neměl povědomí. "Pouze" byli na stejném pracovišti jako ona obviněná majorka, která všem třem vedla kancelář.


V tom článku se doslova píše: "Generálové, pro které žena pracovala, nemuseli o jejích kontaktech s ruským vyzvědačem nic vědět. Pouhé podezření, že se stýkali s lidmi, kteří mají něco společného s ruskými špiony, je pro výkon vysoké armádní funkce nepřijatelné."
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368519 Verze : 0
gen. Sedlák dokonce prohlásil, že jej mrzí to, že rozvědka jej na toto jednání jeho podřízené neupozornila. Osobně si myslím, že pokud podezření bylo, měl být Sedlák a další informování. Takto to je jako kdybych já byl špion a Admini by to odskákal, trochu podivné, ale v Českých lesích a luhách asi obvyklé. Nebo mohli vadit, minimálně dva byli velmi šikovní .
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368521 Verze : 0
No a jsme opět u toho, pokud jim mladá majorka "jen vedla kancelář (věříte tomu že tři generálové by ji sdíleli? myslím kancelář) pak se opět objevuje otázka proč odešli (sami a s odchodným, rentou ...) pokud se oni sami (všichni tři) ničím neprovinili. Silně pochybuji o té křišťálové čistotě (už jsem o ní slyšel od Grosse) a nevinnosti. Pokud by jen ona majorka byla spojnicí bylo by to nesmyslné, Altmanovo srovnání je špatně, on by se znal s někým kdo je špion, přičemž by se ani netvrdilo že s ním spolupracuje a Admin by to odskákal. No a kdopak opravdu věří že to že někdo kdo se náhodně a služebně zná s někým kdo se zná s kýmsi kdo je špionem (kohokoli třeba Vatikánu) je "pro výkon vysoké armádní funkce nepřijatelný"? To je sice hezká fráze, ale silně nereálná. Řada lidí v SSSR studovala a do styku tam se špiony rozhodně přišla. To že dotyční asi namočeni byli je velmi pravděpodobné. Onu majorku jim tam nejspíš přidělila nějaká správa lidských zdrojů (pokud ji jeden nebo více z nich neobdělávalo a neprotlačili si ji tam), takže za to při normálním stavu rozhodně nebyli odpovědni. Jejich ochota (všech 3) odejít spíš ukazuje že to notně smrdí, i oni si museli bý vědomi že odchod do "důchodu" je rovnou přiznáním určité viny, byť nikoli třeba přímé. Pokud se nechtěli hájit nejspíš věděli velmi dobře, že dotyčné majorce prozrazovali podstatně víc než bylo služebně přípustné, no a pak platí otázka proč šli s výsluhou.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368548 Verze : 0
A nebo se treba jedna proste o boj o moc a/nebo zbavovani se v predstihu (v ocekavani uspor) "nevhodnych" jedincu, kteri se nekomu nehodi. A takovahle afera je k tomu vyslovene idealni. Pokud by ted neodesli sami, tak by se na ne treba brzo naslo neco dalsiho.
Podle zverejnenych informaci neni zatim jasne, jestli je odchod tech tri opravdu dusledek pouze teto spionske afery nebo neceho jineho nebo kombinace vice faktoru.
Cili vymyslene spekulace na tema "jak to asi bylo" jsou dost o nicem.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368564 Verze : 0
Hubodržné?


Zvlášť v době, kdy byla a je armáda pod velkým tlakem jak kvůli zakázkám, tak kvůli skórování politických bodů na její účet, se asi mohlo jevit lepší dát odstupné, než aby si někdo ukřivděný začal nahlas stěžovat.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368565 Verze : 0
Opět i pokud šlo o odstatvení za něco jiného (tedy za jiný průser) se pořád objevuje stejná otázka, proč s penězi? Ten dobrovolný odchod je opravdu zvláštní, pokud ho učini najednou tři vysocí představitelé kteří spolu "seděli v jednom kanclu". Boje o moc jsou hezká představa, ale ty probíhají kontinuálně a odešedší jsou obvykle motivováni tím že "se na ně něco ví", čili bych si o čistotě těch tří generálů nedělal ani minimální iluze.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368567 Verze : 0
Otázne je ako mohla osoba, ktorá je podozrivá so stykmi s agentom cudzej rozvieddy a je minimálne 5 rokov sledovanou osobou pracovať na takomto mieste... To nemusala mať žiadnu previerku? Ak nie, tak potom je niekde chyba... A ak tú previerku mala, tak potom zlyhal orgán, ktorý jej mal okamžite po podozrení odobrať / znížiť previerku a zamedziť jej prístup k informáciám.
URL : https://www.valka.cz/27-07-2010-Za-odchodem-tri-ceskych-generalu-je-spionazni-afera-t102075#368593 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více