Letecké kulomety - identifikace (Browning M2)

Diskuse

Obrátil se na mně kolega s prosbou o určení těchto kulometů. Já to tipuji na letecké kulomety, ale prosím fundovaně nadupané kolegy o pomoc. Děkuji Vám
URL : https://www.valka.cz/Letecke-kulomety-identifikace-Browning-M2-t102388#369053 Verze : 0
Tohle by měly být kulomety Browning M2 ráže .50 používané za 2. světové války na většině amerických bojových letounů. Vzhledem k těm pohyblivým montážím na dvou z nich tipuji že tyto konkrétně jsou z vraku bombardéru B-17 či B-24.
URL : https://www.valka.cz/Letecke-kulomety-identifikace-Browning-M2-t102388#369061 Verze : 0
Pánové já moc a mnoho děkuji. Alt
URL : https://www.valka.cz/Letecke-kulomety-identifikace-Browning-M2-t102388#369070 Verze : 0
Osobně bych se klonil k B-24, dva z kulometů jsou součástí jedné montáže a ta by u B-17 mohla odpovídat pouze horní věži (té za kabinou) spodní kulové střeliště nemá kulomety spojené (jsou součástí té koule) přední a zadní střeliště je má příliš blízko což neodpovídá podle téhle fotky. Co odpovídá je přední i zadní věž B-24J a zřejmě i horní věž B-24 všech verzí. Věže byly několika typů, takže hledání konkrétního může být problém, ale začal bych s B-24, šance je tam větší. Pokud to bylo nalezeno u nás odpadají střední bombardéry, snad s výjimkou B-25 od Rusů, ale ty by se objevily spíš na Slovensku, u nás pokud se nepletu nepůsobily. Jde rozhodně o kulomety ráže .50 (12,7 mm) americké výroby, menší ráže má jinak dělené závěry.
URL : https://www.valka.cz/Letecke-kulomety-identifikace-Browning-M2-t102388#369078 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více