03.08.2010 - Boeing provedl první letový test P-8A T3 Poseidon

Boeing P-8 T3 first flight
Seattle, 2010/08/02


Letoun "T3" Boeing P-8A Poseidon uskutečnil první letovou zkoušku v Seattlu a nyní se k němu připojí další dva testovací letouny P-8A pro další pokračování zkoušek.


Letoun T3 je určen k prověření avionických a zbraňových systémů a letových vlastností letounů Boeing P-8A Poseidon, jehož výslednkem má být získání osvědčení (certifikátu) pro začlenění do výzbroje.


Boeing P-8A Poseidon je inteligentní protiponorkový a protilodní průzkumný zbraňový systém a má nahradit stávající letouny tohoto určení typu Lockheed P-3 Orion .


Je plánován nákup 117 letaddel Boeing P-8A Poseidon.


Zahájení operačního nasazení letounů Boeing P-8A Poseidon je plánováno na rok 2013.


V tiskové zprávě o pondělním testu je uvedeno, že test v minulém týdnu trval 2 hodiny 48 minut a testovací piloti US Navy při něm testovali výkony palubních systémů včetně zrychlování a brzdění motorů, módů autopilota a záložních zsdrojů energie a výpadku motoru při startu.


"Týmy Boeingu a US Navy na Letecké stanici námořnictva Patuxent River spolupracují při získávání dat z pozemních sledovacích systémů v kombinaci se záznamy z palubní aparatury tak, aby koncem roku byly k dispozici veškeré potřebné údaje", řekl Chris Ahsmann, hlavní inženýr projektu Boeing P-8A Poseidon.


Dva další stroje Boeing P-8A Poseidon, které jsou na Letecké stanici námořnictva Patuxent River, jsou připraveny k dalším pozemním i letovým zkouškám.


Letoun označený jako "T3" je jedním ze šesti letounů předaných k testování vojenským námořnictvem v sohlasu s kontraktem, který Boeing podepsal v roce 2004.



Zahájení operačního používání je plánováno na rok 2013


Zdroj: US Military Aviation
URL : https://www.valka.cz/03-08-2010-Boeing-provedl-prvni-letovy-test-P-8A-T3-Poseidon-t102391#369079 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více