Slavnostní kolana k výročí panování na Černé Hoře .

Pamětní kolana k příležitosti oslav 200 let panování v Černé Hoře.


Tato honosná kolana byla zhotovena k oslavě 200–letého výročí panování rodu Petrovič - Njegoš v knížectví (králo) Černá Hora.


Jde o klenotnický výrobek Vídeňské firmy Mayers. Při výrobě klenotu i řetězu bylo použito mimo zlatá a drahých kamenů i platiny a briliantů. V muzeu je uložena i korespondence mezi firmou Mayers a objednavatelem ( knížecím zadavatelem).


Byl zhotoven jediný exemplář (někteří badatelé uvádějí dva, ale nemohou druhý doložit). Tento kus je uložen v muzeu a obrázek dekorace, který zde vidíme je volně přístupný na všech větších a slušných faleristických stránkách Evropy. Je tedy dobře, když i na našich stránkách bude o této mimořádné dekoraci alespoň základní informace.


Zdroje:
Archiv Ing Petříček
Archiv: LF. Altmann
Archiv: Roman Nohejl
URL : https://www.valka.cz/Slavnostni-kolana-k-vyroci-panovani-na-Cerne-Hore-t103117#371208 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více