Pamětní odznak odbojové skupiny K.O.S.

Pamětní odznak odbojové skupiny K. O. S.


Tato "odbojová" skupina má stále problém s vyjasněním své odbojové činnosti. První kdo tento odznak popsal byl pan Václav Měřička a všichni přebíráme jeho závěry bez hlubšího ověření a zodpovězení některých otázek.


Pan Měřička rozšifroval heslo K.O.S. jako: Klid – odvaha – síla.


Odznak jsem získal od nositele ze Skutče ve východních Čechách (bohužel bez legitimace, či potvrzení), který mi tvrdil, že heslo mělo význam:


Kázeň – odvaha – síla.


Historie skupiny
Příslušníci skupiny svoji aktivní odbojovou práci kladou již do roku 1943 s tím, že jejich hlavní činnosti byl sběr informaci, tedy zpravodajská činnost. Zároveň však připustili i drobnou sabotážní činnost, která nikdy nikým nebyla ověřena či prověřena. Prokázáno je však to, že skupina byla infiltrována konfidenty gestapa, kteří využili radiové spojení (zde není jasné s kým, ani není jasné kde získali radiostanici). Příslušníci skupiny tvrdili, že měli spojení s Londýnem, ale zde opět chybí doklady o provozu radiostanice.


I když skupina měla několik prokázaných konfidentů, pan Měřička uvádí, že v roce 1944 členové skupiny znásobili svoji zpravodajskou i sabotážní činnost. V této době gestapo zasáhlo a členy skupiny částečně pozatýkalo.


Přeživši příslušníci skupiny K.O.S svoji zpravodajskou činnost řídili s pomocí pracovníků spojů, ale o tom se dá pochybovat, neb pracovníci spojů byli pod dozorem nejen Gestapa.


Po roce 1945 nikdo z příslušníků skupiny neobdržel osvědčení dle § 255/1945 Sb. o odbojové činnosti. Je možné, že tato skupina více působila po 8. květnu 1945.


Popis odznaku:
Jednoduchý odznak je zhotoven ze slabého bílého kovu. Jde o výlisek, nikoliv o ražbu. Cípy hvězdice jsou ostré a mají podobu husitského "bijáku". Mezi těmito ostrými a střechovitými paprsky jsou vloženy ploché mezipaprsky.


Na střed hvězdice je položený červeně smaltovaný středový medailon. V medailonu je stojící heraldická postava lva státního znaku ČSR.


Modré mezikruží nese v horní části nápis: K. O. S. a v dolní části pak zajímavý letopočet 1918-1945.


Pro běžné nošení by určený malý klopový odznak – viz obrázek, zde je využito středního medailonu hvězdice.


Literatura:
Václav Měřička: Československá vyznamenání II. národní odboj.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-odbojove-skupiny-K-O-S-t103298#371729 Verze : 0
Je více než potěšitelné pokud se podaří získat další "zajímavůstku", která se vztahuje k již popsané dekoraci či odznaku a doplní tak to co obecně známe.


Mezi takové zajímavosti bezesporu patří "bojová zástava" odbojové skupiny K.O.S.. Jistě, že to není prapor s kterým odbojáři nastupovali do bojů s nepřítelem, ale jde o poválečnou snahu zviditelnit příslušníky skupiny na slavnostních nástupech a přehlídkách, které se vždy k výročí osvobození konají.


Prapor skupiny nese letopočet 1918-1919 jako upomínku bojů mladé republiky ČSR a letopočet 1939-1945 jako upomínku na odboj proti německým okupantům. Jde o jednostranný prapor, který bychom (snad) mohli nazývat vojenskou standartou.


Podobné prapory známe i u dalších skupin a jednotek a bohužel i když můžeme partyzánské hnutí hodnotit ne vždy příliš lichotivě, podobné památky patří do úschovy Vojenského historického muzea.


Obrázky této standarty jsou uveřejněny se souhlasem majitelky.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-odbojove-skupiny-K-O-S-t103298#373418 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více