Wernher von Braun v Čechách

Diskuse

Dobrý den,
již léta se zabývám historií české televize ve Smržovce a v Tanvaldě (podrobnosti na www.ceska-televize.uvadi.cz). Postupně jsem mimo jiné zjistil následující:
V Tanvaldě se v letech 1943-45 v jedné bývalé textilce kompletovaly spalovací komory pro V-2.
Do Tanvadu se v roce 1942 přestěhoval z Berlína výzkumný ústav Zentralstelle für Röhrenforschung, zabývající se vývojem elektronek. Ústav spolupracoval s Riedlovými sklárnami v blízké Desné údajně na vývoji obrazovek pro radary.
Do Smržovky, do objektu Klášter se v roce 1943 přestěhovala berlínská firmy Fernseh, která se zde mj. zabývala výzkumem a vývojem televizního navádění řízených pum.
Při hledání pamětníků jsem náhodou narazil na ženu, která vypověděla, že v období 1943-44 posluhovala v bytě Wernhera von Brauna v Tanvaldě, když sem nepravidelně přijížděl na inspekci (?). Ve světle výše uvedeného není přítomnost WvB tak úplně nereálná.
Z polských otevřených zdrojů vím, že Braun je zminěn v souvislosti s komplexem Riese, zámky Ksiaž či Czocha. (Riese-Czocha-Tanvald, vrcholy trojúhelníku o stranách maximálně 70 km.) V této souvislosti mě napadla otázka, zda není něco známo o působení WvB na území Čech za války?
Děkuji M. Bartoš
URL : https://www.valka.cz/Wernher-von-Braun-v-Cechach-t103721#372965 Verze : 0
na Vasi otazku nemam odpoved, ale protoze mam chalupu v Prichovicich u Korenova a muj tata byl televiznim technikem, docela me vami nastinene tema historie televize v Tanvaldu (predpokladam, ze se jedna o tu tovarnu u silnice nad tanvaldskym nadrazim) zajima a rad bych se dozvedel vic, bylo by mozno ?
URL : https://www.valka.cz/Wernher-von-Braun-v-Cechach-t103721#374450 Verze : 0
Po nekolika letech doplnim jen to malo, co se mi jeste podarilo zjistit :


- v soucasne tanvaldske tovarne na hracky Detoa je odkaz na vyrobu soucasti raket V-2, ktera se v teto tovarne pred koncem valky mela realizovat (shoda s tou "byvalou textilkou" ?)
- v technickem muzeu v Berline jsou k videni kamery montovane do navadenych bomb, ktere taktez byly vyrabeny v Tanvalde
URL : https://www.valka.cz/Wernher-von-Braun-v-Cechach-t103721#542718 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více