Mearns, Stephen Andrews

     
Příjmení:
Surname:
Mearns Mearns
Jméno:
Given Name:
Stephen Andrews Stephen Andrews
Jméno v originále:
Original Name:
Stephen Andrews Mearns
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
korvetní kapitán Lieutenant-Commander
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
24.03.1921
24.03.1921
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
03.05.2010
03.05.2010
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
velitel 809. perutě FAA Commander of No. 809 Squadron FAA
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
podílel se na posledním vzdušném vítězství Hurricanu
nositel DSC
He shared last Air Victory of Hurricane Fighter Plane
He won DSC
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Mearns-Stephen-Andrews-t103853#373239 Verze : 0
Poslední vítězství Hurricanu


V druhé polovině 2. sv. války již legendární letouny Hurricane na svou původní roli stíhacího stroje nestačili. Byly ale široce využívány v roli bitevních a stíhacích-bombardovacích letounů na okrajových válčištích jako bylo Středomoří a Dálný východ. Přesto i v předposledním válečném roce byly využívány jako stíhačky a to ve své navalizované verzi Sea Hurricane. Opět tak nebylo na hlavních frontách, ale během ochrany konvojů v Atlantik, případně do Sovětského Svazu. Hlavním úkolem pilotů těchto strojů byl doprovod útočných letounů při jejich pátrání po nepřátelských ponorkách a boj s průzkumnými stroji. A právě při něm bylo získáno poslední vzdušné vítězství Hurricanu.


Oním památním dnem se stal 26. květen 1944 a aktéry piloti 835. perutě. Jednotka operovala z eskortní letadlové lodě HMS Nairana a ve výzbroji měla mix strojů Swordfish a Sea Hurricane Mk.IIC. Působila zejména při doprovodu lodí na gibraltarské trase.

Již krátce po rozbřesku narazila hlídka Sea Hurricanu nad Biskajským zálivem na průzkumný Ju 290 (9k+FK) od 2./FAGr 5. Vypukl souboj, který však nebyl jednostranný. Velitel sekce Sub-Lt. C. W. Richardson, který předchozí den zahnal jiný Junkers, byl zasažen obrannou palbou a zahynul. Jeho číslo Sub-Lt. Al Burgham si vedlo lépe a salvy čtyř 20 mm kanónů jeho stroje sériového čísla NF672 poslaly Němce do vln.


Odpoledne byla stejně úspěšná hlídka ve složení Sub-Lt. „Sammy Mearns“ (stroj NF698/7D) a Sub-Lt. Frank Wallis. Kolem 16 hodiny byli navedeni na neznámé letoun v okolí konvoje. Britové v nic rozpoznali další Ju 290 a zahájili stíhání. Nakonec se dotáhli za stroj sériového čísla 164 s kódem 9V+GK od 1./FAGr 5, kterému velel Hptm. Pavletke, a zahájili palbu. Pilot obrovského letounu Lt. Kurt Nonneberg se sice snažil útočníkům uniknout, ale neměl šanci. Zhruba po patnácti minutách skončil i tento stroj na dně Biskajského zálivu. Čtyři muži z osádky byli vyloveni lodí Inglis a padli do zajetí.


Dvojice námořních pilotů tak získala poslední vítězství slavných strojů Hurricane, jejichž skóre bylo otevřeno 21. října 1939 úspěšným soubojem 46. perutě RAF s formací průzkumných He 115 u pobřeží Lincolnshiru.


Pramen:
Thomas, A.: Hurricane Aces 1941-45, Osprey Pub., Oxford 2003
Šnajdr, M.: Palubní stíhači jeho veličenstva/3, Votobia, Olomouc 2003
URL : https://www.valka.cz/Mearns-Stephen-Andrews-t103853#373241 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více