Gray, Robert Hampton

     
Příjmení:
Surname:
Gray Gray
Jméno:
Given Name:
Robert Hampton Robert Hampton
Jméno v originále:
Original Name:
Robert Hampton Gray
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
námořní poručík Lieutenant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
02.11.1917 Trail, Britská Kolumbie /
02.11.1917 Trail, British Columbia /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
09.08.1945 Onagawa Wan, Honšú /
09.08.1945 Onagawa Wan, Honshū /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
nositel Viktoriina kříže
padl v boji
Recipient of the Victoria Cross
Killed in Action
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Hampton_Gray
URL : https://www.valka.cz/Gray-Robert-Hampton-t104066#373897 Verze : 0
Akce z 9. srpna 1945


Robert Hampton "Hammy" Gray vstoupil do Královského kanadského námořnictva v roce 1940 a v roce následujícím prodělal pilotní výcvik FAA. V roce 1944 byl poslán k 1841. peruti na letadlové lodi HMS Formidable, která používala americké stíhačky Corsair. S ní v létě 1944 působil u norského pobřeží, v dubnu 1945 se přesunula do Tichého oceánu a bojovala proti Japoncům. A zde 9. srpna 1945 provedl akci, za kterou byl vyznamenán Viktoriiným křížem.


Ten den pátrali letci FAA po vhodných cílech nad severní částí ostrova Honšú. "Hammy" Gray pil pilotem jednoho z osmi Corsairů Mk.IV, které po osmé hodině ranní vzlétli k akci "Ramrod 3A". Cílem akce byly japonské lodě v zátoce Onagawa. V cílové oblasti se skutečně nacházelo větší množství lodí, jednalo se ale o menší plavidla, očekávané torpédoborce zde nebyly. Nejlákavější cíle tak tvořila korveta Amakusa, cílová loď Ohama a minilovka č. 33.


"Hammy" Gray vedl neohroženě své muže do útoku. Rychle snížili výšku letu na pouhých 15 metrů a zamířili k největším lodím. Těsně před nimi chtěli odhodit své 500 liberní pumy, které pak je pak odrazy od hladiny měly zasáhnout. Japonci si však všimli útočníků včas a spustili divokou obrannou palbu. "Hammyho" Corsair Mk.IV sériového čísla KD658/115-X byl několikrát zasažen a začal hořet. Mladý Kanaďan ale pokračoval k cíli, jímž byla korveta Amakusa. Těsně nad ní odhodil pumu (druhá odpadla po zásahu do křídla). Ta pronikla do podpalubí a ve strojovně explodovala. Corsair ale také dostal další zásahy a zřítil se do vln zátoky. Mladého pilota stáhl s sebou pod hladinu.


Za pět minut po útoku se potopila i Amakusa přičemž zahynulo 157 námořníků.


"Hammy" Gray, který se stal předposledním padlým Kanaďanem ve 2. světové válce, byl za svou odvahu 31. srpna 1945 oceněn udělením DSC. Ještě většího ocenění se mu dostalo 12. listopadu 1945, kdy bylo oznámení udělení Viktoriina kříže. V citaci se praví:
"...za velkou odvahu při vedení útoku na japonský torpédoborec v Onagawa Wan dne 9. srpna 1945. Tváří v tvář palbě z baterií na pobřeží a silné koncentraci palby z asi 5 válečných lodí provedl Lieutenant Gray útok a to ve velmi malé výšce, aby zajistil úspěch a ačkoliv zasažen a s letounem v plamenech, zaznamenal nejméně jeden přímý zásah, kterým potopil torpédoborec. Lieutenant Gray vždy prokazoval vynikajícího bojového ducha a velmi inspirující vůdcovství."


"Hammy" Gray se tak stal, po legendárním Eugene Kingsmill Esmondeovi, druhým letcem FAA, který obdržel Viktoriin kříž. Po W/Cdr Nicolsonovi je také druhým a posledním pilotem stíhačky, který toto vyznamenání během 2. sv. války získal.


Prameny:
Šnajdr, M.: Palubní stíhači jeho veličenstva/4, Jota, Brno 2004
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Hampton_Gray
URL : https://www.valka.cz/Gray-Robert-Hampton-t104066#373904 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více