Udělování RU medailí + identifikace

Diskuse

Dobrý den.
Kdo to ví, odpoví mi na otázky ...


1. Zjistil jsem následují nesrovnalost - jak mohl můj děda (foto a legitimace), obdržet v r. 1918 medaili Franc. Jos. (bronz) TAPFERKEIT, místo bronz.medaile Karla FORTITVDINI (viz.legitimace).


Já mám k tomu své (možná laické domněnky):
- byl přebytek medailí Franc. Jos.
- byl přebytek legitimací TAPFERKEIT (v tom případě by měl obdržet medaili FORTITVDINI)
- používal se u legitimací název TAPFERKEIT i pro medaile Karla (viz. stříbrná medaile) 2. stupně FORTITVDINI, kde si iniciály T.M. (možná mylně) vykládám jako TAPFERKEITSMEDAILLEN.


2. Prosím ještě o potvrzení (vyvrácení) mých názorů na uvedeného vojáka:
- poručík kulometné čety
- 3. pěší pluk (na zadní straně legit. je ještě razítko M. G. Komp. I.)


Děkuji


Ladislav Zugar
URL : https://www.valka.cz/Udelovani-RU-medaili-identifikace-t104112#374013 Verze : 0
Obrázek Vašeho předka je krásným dokladem frontového vojáka ,který je nositelem základních dekoeací získaných v boji. Vše je doloženo průkazními lístky,které jistě jsou uloženy v kovové známce.


Po smrti císaře FJI bylo stále pokračováno v udělování stávajících medailí, které byly v zásobě u regiemntu, teprve po vyčerpání a dodání nových se udělovalo vše s portrétem císaře Karla I. To bylo např. i u medailí Signum Laudis, kde osobně znám medaili udělenou v lednu 1918 mladému poručíkovi a portrétem Karla.


Karel I. pravda změnil německé Der Tapferkeit za latinský výraz jako projev úcty ke všem národnostem monarchie, ale je známo, že mnozí vojáci si nepředpisově a vlastně to ani dělat nesměli, vyměňovali a nosili medaili s portrétem svého císaře.


On to jistě psal i písař znalý jazyka německého, či českého, ale nikoliv latinského, proto i písaři do konce války s klidem používali vžitý název Der Tapferkeit.
URL : https://www.valka.cz/Udelovani-RU-medaili-identifikace-t104112#374016 Verze : 0
...ja nevidím nič také.. na legitimáciách je písané TM - Tapferkeitsmedaille - čiže medaila za statočnosť. Je jedno či je na medaili nápis v nemčine alebo latinčine, vždy je to medaila za statočnosť - akurát so zmeneným výzorom (resp. jazykom v ktorom daný nápis je)... ...vidím tam napísané iba Bronzová medaila za statočnosť a značku pre "malú" striebornú medailu za statočnosť... a pokiaľ ide o fotografiu, nedovolil by som si tvrdiť, ktorého cisára portrét sa na medailách nachádza... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Udelovani-RU-medaili-identifikace-t104112#374230 Verze : 0
Díky,
je mi to jasné. Stříbrná a kříž jsou originály, bronzovou jsem ztratil v 10 letech při hře na vojáky. Jde mi o to, koho k té legitimaci přiřadit - Franc.Jos., nebo Karla?
Škoda že nemohu najít poválečnou ateliérovou fotografii, kde je se svým bratrem - francouzským legionářem (oni totiž bojovali proti sobě na jedné frontě), tam by se daly medaile rozlišit.
URL : https://www.valka.cz/Udelovani-RU-medaili-identifikace-t104112#374235 Verze : 0
...ak dobre vidím, na legitimáciách je napísané " Ldst. Inft." - čiže pravdepodobne Landsturm Infanterist - čiže vojak "landšturmu" - rakúskej domobrany. Na fotke už má hviezdičku, takže tam to už bude Gefreiter - slobodník..
URL : https://www.valka.cz/Udelovani-RU-medaili-identifikace-t104112#374248 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více