06.11.2010 - Airbus A400M připraven k prvnímu výsadku a prvnímu tankování ve vzduchu

Artur Nurgalejev, Aviaport.ru


Společnost Military plánuje provést první výsadek z paluby vojenského transportního letadla Airbus A400M, v dalším kroku pak první doplnění paliva ve vzduchu.


Předpokládá taktéž, že se podaří uzavřít rozhovory o kontraktech s evropskými kupci, informoval Flightglobal.com.


Letadlo s palubním číslem MSN001 v nejbližší době absolvuje zkoušky v podmínkách uměle vytvořené námrazy v Toulouse, brzy ale zahájí zkoušky výsadků nejrůznějších nákladů.


Jak informoval viceprezident společnosti Airbus Military Fernando Alonso shazovat nafouknuté gumové balóny, potom makety techniky a nakonec dojde k výsadkům parašutistů z Francie a Velké Británie.


V tomto roce musí transportní A400M pojít nákladovými zkouškami na letecké základně Moron ve Španělsku a také musí absolvovat 5 letů v takových podmínkách, kdy vnějšími vlivy dojde k rozkmitání křídel.


Na letounu Airbus A400M jsou instalovány speciální ocasní nárazníky, které umožnily zvětšit úhel vzletu na 12°, před použitím byl tento úhel 10°.


Letadlo sériového čísla MSN001 musí také přeletěn na leteckou základnu RAF Brize Norton ve Velké Británii, kde budou provedeny testy doplňování paliva ve vzduchu z letounu Vickers VC10


Podle slov Fernanda Alonsa jsou základními prioritami pro rok 2011 zkoušky v podmínkách skutečné přírodní námrazy a také vykonání řady prvních přistání na nepřipravení či nezpevněné VPP (vzletové a přistávací plochy).


Zkoušky v mrazových podmínkách budou probíhat ve Švédsku a Kanadě, ve vysokohorském prostředí v Bolívii a ve vysokých teplotách ve Spojených arabských emirátech.


K 25.říjnu tohoto roku, podle toho, co uvedl Fernando Alonso, uskutečnily tři letouny A400M 200 letů v celkovém náletu 672 hadiny, což ale bylo o 200 hodin méně, než bylo původně plánováno.


¨Do konce tohoto roku plánuje společnost Airbus podepsat kontrakt na výrobu nových vojenských transportních letadel A400M s Belgií, Francií, Německem, Lucemburskem, Španělskem, Tureckem a Velkou Británií. Jako potenciální zákazník se jeví ještě Jihoafrická republika a Malajsie.


Již nyní je ale známo, že např. Německo snížilo plánovaný počet A400M z 60 na 53 letadel.


V tomto okamžiku má Airbus Military rozjednány zakázky na výrobu 170 transportních letadel Airbus A400M.



Zdroj: Aviaport.ru
URL : https://www.valka.cz/06-11-2010-Airbus-A400M-pripraven-k-prvnimu-vysadku-a-prvnimu-tankovani-ve-vzduchu-t105063#376255 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více