11.11.2010 - Češi v Afghánistánu si půjčí obrněnce od Američanů

Ministerstvo obrany za poslední roky nakoupilo obrněné vozy za 15 miliard korun, přesto budou čeští vojáci jezdit v Afghánistánu ve vypůjčených amerických strojích.


Na americké základně Bagram v Afghánistánu je již několik dnů pro české vojáky připraveno 11 amerických obrněnců MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), které byly speciálně vyrobeny do války v Iráku a Afghánistánu a které jsou vysoce odolné proti minám a v Afghánistánu rozšířeným nástražným systémům.


Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka budou v obrněných vozech jezdit čeští vojáci ze základny Shank v provincii Logar. Dalších 16 strojů by mělo k české jednotce doputovat na jaře.


Pro české vojáky v Logaru je to výborná zpráva, protože s auty, které jim pořídilo ministerstvo obrany, nejsou spokojení. Výhrady mají hlavně vůči obrněncům Dingo 2 od německé firmy KMW. Na rozdíl od německých ding mají české vozy dle vyjádření vojáků slabý šestiválcový motor, nevyhovující je také převodovka umožňující řazení jen v nízkých otáčkách a kulomet bez možnosti střelby dozadu. Kromě ding používají vojáci vozy Iveco, které jsou rychlé, ale mají menší balistickou ochranu.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/11-11-2010-Cesi-v-Afghanistanu-si-pujci-obrnence-od-Americanu-t105256#376712 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více