Kralupy nad Vltavou

okr. Mělník
     
Název:
Name:
Kralupy nad Vltavou Kralupy nad Vltavou
Originální název:
Original Name:
Kralupy nad Vltavou
Další názvy:
Other Names:
Kralup an der Moldau
Nižší územní celek:
Lower Administrative Area:
okres Mělník Melnik District
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
50°14'27.00"N 14°18'24.00"E
Místní části:
Local Municipalities:
-
První písemná zmínka:
First Written Reference:
1253
Vojenské objekty:
Military Objects:
Památky:
Historical Sights, Places of Interest:
-
Muzea:
Museums:
- -
Osobnosti:
Personalities:
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
Průmyslové podniky:
Industry:
Vlajka:
Banner:
Znak:
Coat of Arms:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kralupy_nad_Vltavou
URL : https://www.valka.cz/Kralupy-nad-Vltavou-t105379#497843 Verze : 0
Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava


Pseudogotická jednolodní stavba z let 1894 až 1895. Kostelní věž je vysoká 63 metrů. Na kostele se nachází pamětní plastika připomínající nálet na Králupy nad Vltavou. Jelikož byl kostel jednou ze staveb, která nálet přežila a zároveň měl dost velké prostory, byly zde po náletu shromažďovány ostatky zemřelých.


Zdroje:
pamatkovykatalog.cz
cs.wikipedia.org

Kralupy nad Vltavou - Foto vlastní

Foto vlastní
URL : https://www.valka.cz/Kralupy-nad-Vltavou-t105379#653918 Verze : 0
Pomník "Nesmrtelným 1914 - 1918 1939-1945


Pomník se nachází u kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava (západně od něj).
Kralupy nad Vltavou - Foto vlastní

Foto vlastní
URL : https://www.valka.cz/Kralupy-nad-Vltavou-t105379#653919 Verze : 0
Most T. G. Masaryka (Masarykův most)

Železobetonový funkcionalistický most s řadou dochovaných detailů (mýtný domek) z let 1926 až 1928 od J. Farského a Jiří Krohy. Na mostě se nachází reliéf hlavy T. G. Masaryka, po kterém byl most pojmenován, městský znak a následující text:

TENTO MOST BYL VYSTAVĚN ZA PODPORY
A SOUČINNOSTI STÁTU, ZEMĚ A VELVARSKÉHO
OKRESU A PŘIČINĚNÍM POSLANCE FRANT.
BIŇOVCE, NÁKLADEM MĚSTA KRALUPY NAD
VLTAVOU V LETECH 1926 - 1928, KDY BYL
PŘEDSEDOU OKRESNÍ SPRÁVNÍ KOMISE VE
VELVARECH JINDŘICH KRČMA A STAROSTOU
MĚSTA KRALUP NAD VLTAVOU JOSEF VANÍČEK.
MOST PROJEKTOVALI: ING. DR. TECHN.
JARLÍM FARSKÝ, ZEMSKÝ STAVEBNÍ RADA
V PRAZE A ARCHITEKT ING. JIŘÍ KROHA,
PROFESOR ČESKÉ VYSOKÉ ŠKOLY
TECHNICKÉ V BRNĚ. STAVBU PROVEDLA
FIRMA: "ÚŘEDNĚ AUTORIZOVANÍ STAVEBNÍ
INŽENÝŘI KAPSA A MÜLLER V PRAZE".

Zdroje:
cs.wikipedia.org
pamatkovykatalog.cz

Kralupy nad Vltavou - Foto vlastní

Foto vlastní
URL : https://www.valka.cz/Kralupy-nad-Vltavou-t105379#653920 Verze : 2

Citace - Standa :

Historická vyobrazení


na prvni fotografii je cukrovar (na blizsi strane reky, vlevo od mostu), v temze miste nyni stoji sidliste Cukrovar, cca tento pohled www.google.com

Pohled pres reku vede na cast Lobecek, za kterou se v soucasnosti rozklada rafinerie Unipetrol (drive Kaucuk Kralupy) a dalsi podniky. Behem druhe svetove valky tam bylo letiste, ktere zaniklo se stavbou Kaucuku.

Rafinerie jako takova byla behem druhe svetove valky nedaleko soucasneho i drivejsiho nadrazi, proto take bylo zasazeno centrum Kralup pri americkem naletu smerujicim prave na rafinerii tak tezce, mezery v zastavbe jsou v centru mesta patrne doposud.
URL : https://www.valka.cz/Kralupy-nad-Vltavou-t105379#653928 Verze : 2
Kralupy nikdy nebyly hezke mesto, no ani tri desitky let od revoluce na tom nic nezmenilo, ba naopak, stava se z toho neuveritelna preplacanina ve stylu "podnikatelskeho baroka".


Vlastní foto, 2022
Kralupy nad Vltavou - Pohled na centrum mesta, nadrazi, kostel, radnici. V centru za kostelem jsou stale patrne proluky po bombardovani Kralup, nikdy nezhojena rana v srdci mesta. Zcela vpravo uprostřed je bývalá synagoga. Zcela vlevo na středu pak část budovy nemocnice, dříve krajského soudu. Trať dole přijíždí od Ústí n. Labem a nahoře pak pokračuje na Prahu. Kromě toho zahýbá doleva směr na Neratovice a doprava na Slaný a Kladno, tedy do pěti směrů.

Pohled na centrum mesta, nadrazi, kostel, radnici. V centru za kostelem jsou stale patrne proluky po bombardovani Kralup, nikdy nezhojena rana v srdci mesta. Zcela vpravo uprostřed je bývalá synagoga. Zcela vlevo na středu pak část budovy nemocnice, dříve krajského soudu. Trať dole přijíždí od Ústí n. Labem a nahoře pak pokračuje na Prahu. Kromě toho zahýbá doleva směr na Neratovice a doprava na Slaný a Kladno, tedy do pěti směrů.
Kralupy nad Vltavou - Pohled na sidliste Cukrovar, v pozadi industrialni oblast byvaleko Kaucuku, nyni Synthos a.s. a rafinerie PKL Orlen, za paneláky teče Vltava a za ní se rozkládá část Lobeček. Hromada za větvemi zcela vlevo je pozůstatek po kopání tunelu Blanka ...

Pohled na sidliste Cukrovar, v pozadi industrialni oblast byvaleko Kaucuku, nyni Synthos a.s. a rafinerie PKL Orlen, za paneláky teče Vltava a za ní se rozkládá část Lobeček. Hromada za větvemi zcela vlevo je pozůstatek po kopání tunelu Blanka ...
Kralupy nad Vltavou - Památník zabitých na konci války na kopci Hostibejk. Existuje několik verzí, k čemu zde došlo, ale výsledek je stejný - 6 mrtvých, zastřelených ustupujícími německými vojáky v poslední dny války

Památník zabitých na konci války na kopci Hostibejk. Existuje několik verzí, k čemu zde došlo, ale výsledek je stejný - 6 mrtvých, zastřelených ustupujícími německými vojáky v poslední dny války
Kralupy nad Vltavou - Pozorovatelna, součást protiletadlové ochrany rafinerie, která se za války nacházela vedle nádraží (v tomto pohledu přímo za touto pozorovatelnou)

Pozorovatelna, součást protiletadlové ochrany rafinerie, která se za války nacházela vedle nádraží (v tomto pohledu přímo za touto pozorovatelnou)
Kralupy nad Vltavou - a z této vyhlídky na kopci Hostibejk to bylo celé nafoceno :)

a z této vyhlídky na kopci Hostibejk to bylo celé nafoceno :)
URL : https://www.valka.cz/Kralupy-nad-Vltavou-t105379#690307 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více