Savage Model 1861 (Navy)

perkusní revolver
     
Název:
Name:
Savage Model 1861 (Navy) Savage Model 1861 (Navy)
Originální název:
Original Name:
Revolver M 1861 Navy Model
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
Savage Revolving Firearms Company, Middleton, USA
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
1,555 kg 3.43 lb
Ráže:
Calibre:
.36
Náboj:
Cartridge:
.36
Délka:
Length:
365 mm 1ft 2,36in
Délka hlavně:
Barrel Length:
180 mm 7,09in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
6
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
- m/s - ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Foto Radek Havelka
URL : https://www.valka.cz/Savage-Model-1861-Navy-t105844#387781 Verze : 0
Revolver Savage 1861 Navy Model (správně je 1861, nikoli 1856, protože revolvery byly objednány až v roce 1861) je jednou ze zbraní ke které se váže množství zajímavostí. Tou první je už označení, přesto že je značen jako Navy, v námořnictvu sloužil minimálně a určen byl především pro armádu především pro její jízdní složky. Označení Navy se ve skutečnosti vztahuje k ráži zbraně tedy .36, která byla určena pro námořnictvo (armáda používala obvykle .44).
Další zajímavostí je samozřejmě konstrukce sama, revolver byl ve skutečnosti nazýván Savage-North, protože jeho konstruktérem byl Henry S. North a E. Savage je někdy uváděn jako spoluautor, jindy jen jako výrobce, Revolver byl vyráběn ve firmě Savage Revolving Firearms Company. Konstrukce byla patentována U.S. patenty číslo 15444, 22666 a 28331, navazovala na starší revolvery stejného tvůrce kterých se vyrobilo jen několik set v průběhu let 1856 - 59, konkrétně na model 8 od kterého se liší hlavně tím že zámkové desky jsou ploché (u staršího typu byly oválné). Konstrukce tohoto revolveru je zvláštní tím že jde sice o jednofunkční revolver, ale k napínání není třeba druhé ruky, ale otočení válce i napnutí kohoutku se děje druhou spouští která je zakončena prstencem pro zasunutí prostředníku. Průběh tedy vypadá tak že nejprve se tlakem prostředníku stiskne druhá "spoušť" (ve skutečnosti je to napínací páka) která jednak natáhne kohout a zároveň s tím posune válec dozadu a pootočí ho o jednu šestinu, tím je zbraň připravena k výstřelu. K výstřelu dojde samozřejmě tlakem na horní spoušť, tímto tlakem se jednak posune válec dopředu kde se uzamkne do vyčnívajícího kuželového konce hlavně a zároveň se spustí kohout, který udeří shora na kapsli nasazenou na piston válce. Teoreticky to střelbu zrychluje, ale reálně se zbraní vojáci příliš spokojeni nebyli, proč to se mi bohužel nepodařilo zjistit.
Armáda objednala původně 5500 kusů na počátku občanské války v ceně po 20 dolarech kus, ale reálně jich bylo dodáno více jak dvojnásobek, celkem 11984 kusů bylo dodáno za průměrnou cenu 19 dolarů za kus, z toho více než 10000 do června 1862. Námořnictvo dostalo 800 kusů a to v květnu až září 1861 údajně bylo dodáno ještě 300 kusů v roce 1860, ale to není potvrzeno. Firma ale nevyráběla jen pro armádu, ale i pro civilní trh a celková výroba se uvádí kolem 20 000 kusů. Další zajímavostí je že se z nich poměrně hodně povedlo propašovat do států Konfederace a tam sloužily jako výzbroj několika jízdních jednotek jižanů(34. Virginia Cavalry (Witcher's Nighthawks), 35. Virginia Cavalry (White's Rebels), 11. Texas Cavalry, 7. Virginia Cavalry (Ashby's Cavalry), a 7. Missouri Cavalry). Ty zakoupené armádou (a zřejmě i některé civilní) samozřejmě sloužily na straně Unie a tvořili výzbroj řady dobrovolnických i miličních jednotek, ale i některých jednotek armády.
Ukončení výroby někdy koncem roku 1862 bylo zřejmě způsobeno tím že firma dostala zakázku na 25520 pušek model 1861 (1861 rifling musket) a byla tedy vytížena jejich výrobou. Zajímavé je i jak klesala cena zbraně, po konci války dostali vojáci možnost si své zbraně odkoupit (platilo se to z nevyplaceného žoldu) a cena revolveru Savage-North byla 8 dolarů.
Zdroj :


www.auctionarms.com
www.nramuseum.com
http://armscollectors.com/mgs/savage_north.htm
http://www.rebelstatescurrency.com/sidearms.html
www.coolgunsite.com
http://civilwarhandgun.com/savage.htm
www.usmilitariaforum.com
www.collegehillarsenal.com


Poznámka
Na popisce v muzeu je několik chyb, počínaje označením zbraně, které je 1861, nikoli 1856. V roce 1865 byl podán první patent H. Northa a zahájena výroba nekolika kusů revolverů pro civilní trh, ty ale vypadaly poněkud jinak, meměly typický lučík a hlavně jejich tělo bylo oválného průřezu, nikoli s plochými boky. Další chybou na popisce je i označení firmy, ta se sice několikrát přejmenovala ale jméno uvedené na popisce zřejmě v té době nenesla.
URL : https://www.valka.cz/Savage-Model-1861-Navy-t105844#387999 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více