25.11.2010 - Poslední let Harrierů RN z HMS Ark Royal

Čtyři kolmostartující letouny Harrier GR9 z 1. squadrony britského královského letectva RAF a 800. squadrony Královského námořnictva ve středu naposled vzlétly z letadlové lodi HMS Ark Royal. Letadla i vlajková loď budou v rámci úspor vyřazeny. Británie se bude muset obejít bez letadlových lodí po dobu asi deseti let, než budou do výzbroje zařazeny lodě třídy Queen Elizabeth s americko-britskými stroji F-35 JSF.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378448 Verze : 0

Diskuse

Smutny konec Harrieru z letadlovych lodi, bohuzel cely plan restrukturalizace britskych ozbrojenych sil je jednoduse likvidacni Sad
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378453 Verze : 0
Podle mych informaci to vypada, ze plan neni zrovna promysleny, pokud si dobre pamatuji hlavni body:
1. Zrusen Nimrod. To se celkem cekalo, program se velmi prodrazil a neni kriticky.


2. Vyrazen Harrier. Zaroven ponechany letadlove lode. Otazka, co na nich bude letat vubec neni resena. F-35 ma zpozdeni, pokud lode nebudou mit vyrazne zpozdeni take, tak nebudou letadla. Nehleda na to, ze vycviceni piloti behem mezery Harrier -> F-35 proste zmizi. Navic - Harrieru uz neni tolik, takze se zase tolik neusetri (zdroj - AFM). Skoro se cekalo, ze aby se usetrilo vice, tak bude ukonceno Tornado.
Navic verze F-35B ma/bude mit zrejme nejvice problemu, je nejkomplexnejsi -> vetsi zdrzeni.


3. Podle poctu z novych planu nebude britske letectvo schopne zajistit najednou QRA Britanie, Falkland + nejakou zahranicni misi. Proste nebude dost stroju.


4. Namornictvo bude mit zrejme 2 letadlove lode (i kdyz to se muze brzo zmenit na jednu). Trochu to ale vypada, ze pokud budou opravdu dve, tak nebude dost doprovodnych plavidel.


5. Pokud se nepletu, tak by melo casem dojit k prezbrojeni jaderne vyzbroje ponorek (?). S tim se zda se financne zrovna nepocita ?
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378463 Verze : 0
ad. 2 - Harriery zatím nebyly vyřazeny, jen budou operovat z pozemních základen.
ad. 3 - Británie má na Falklandách letku čtyř eurofighterů. Myslím, že tyhle čtyři éra na argentinské letectvo bohatě stačí.
ad. 4 - Šušká se, že jednu letadlovku (konkrétně Invincible) má zájem odkoupit Chile, a to i s Harrierama. Ale jak to dopadne, kdo ví...
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378510 Verze : 0
ad 2: Aha, zde jsem trochu preskocil rovnou ke sve uvaze. Provozovani Harrieru z pozemnich zakladen nedava valny smysl. Tak se zda, ze jde pouze o predstupen k jejich vyrazeni, ke kteremu muze nasledne dojit kdykoli z rozpoctovych duvodu - podobne jako se to stalo s Jaguarem. Protoze Harrier operujici ze zeme je celkem k nicemu. A argumentace na potrebu udrzeni schopnosti potrebnych pro F-35 uz asi v takovem pripade Harrier nezachrani.


ad 3) Tady se nejedna o to, ze by QRA Falkland nefungovala, ta funguje dobre, podobne QRA Britanie. Jenze podle zdroju z letectva (v AFM) se proste zda, ze Typhoony vystaci prave jenom na QRA + vycvik. Tzn. s nasazenim letadel kdekoli jinde budou velke problemy. Takze Britanie se ze silneho statu propadne na upadajici lokalni mocnost.


ad 4) Ano. Zde je sice otazka, zda Chile sezene penize, ale treba se najde nekdo jiny. Problem je v obou pripadech - bud ma Britanie 2 letadlove lode a velke naklady. Nebo ma jednu - coz znamena, ze treba neni schopna nasadit zadnou letadlovou lod - oprava, poruchy.
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378521 Verze : 0

Citace - Snake :

Takze Britanie se ze silneho statu propadne na upadajici lokalni mocnost.

Bohužel, protože tuhle zemi mám velmi rád.
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378557 Verze : 0
add 2: prečo by prevádzkovanie Harrierov z pozemných základní nedávalo zmysel? Veď pre takúto prevádzku bol pôvodne určený. Námorná verzia bola vyvinutá až z pozemnej.
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378570 Verze : 0
Protoze situace se od te doby ponekud zmenila. Pokud operuji ze zeme, tak jsem v soucasnosti schopen zajistit letiste. V tom pripade je ale Harrier horsi variantou k Tornadu, ktere je take v britske vyzbroji a ma vetsi vytrvalost, dvouclennou posadku (coz pro pozemni podporu je dost cenne) a obecne lepsi avioniku. Cili ponechavat si Harrier pro pozemni operace je neefektivni.


Pokud letiste schopen zajistit nejsem, operace jdou z more a tam nepochybne Harrier ma sve opodstatneni. Jenze o tom se v planu ponechani Harrieru nehovori.


Treti varianta (se kterou nekdy operuji ve svych uvahach USMC), totiz ze mam pozemni zakladnu, ale ne dost velkou na letiste (tam by se Harrier hodil), se moc v praxi nevyskytuje, takze se na ni pripravovat je pro Britanii zbytecne.
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#378576 Verze : 0
presne tak, on ten plan skutecne zahrnuje likvidaci Harrieru obecne, nejen pro letadlove lodi, ale jejich ukonceni. Velka Britanie si je take vedoma oslabeni sve role na Falklandach, cele to bylo v tom rozboru, ktery britska vlada predstavila 4 mesice po volbach (i proto z toho byl takovy poprask, protoze za ctyri mesice ztezi stihla vzit v uvahu vsechny mozne pohledy na vec a rozhodnout opravdu kvalitne o budoucnosti svych ozbrojenych sil). Kazdopadne takove perlicky jako spoluprace s Francii na jadernem arzenalu nebo ponorkach, to uz jen podtrhuji konec Velke Britanie jako vojensky silne krajiny.


Je mozne, ze to cele nejakym zpusobem souvisi s tim, co nyni bylo zverejneno v ramci uniku americke korespondence na WikiLeaks, kde se treba britske pusobeni v Afghanistanu dost vyrazne kritizuje.
URL : https://www.valka.cz/25-11-2010-Posledni-let-Harrieru-RN-z-HMS-Ark-Royal-t105912#379018 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více