Tzv. malá a velká polní výstroj R-U pěšáka v roce 1914.

Diskuse

Tzv. malá a velká polní výstroj R-U pěšáka v roce 1914.


Vážení kolegové, velmi by mne zajímala podrobná skladba předepsané malé a velké polní výstroje vojáka řadového pěšího pluku v roce 1914. Prostě to s čím šel na frontu.


Všichni víme kolik bylo nábojů do Maňasu v podteleti, dvoj sumkách, že měl v plechové krabičce (později plátěném pytlíku) sadu na péči o zbraň, bajonet a polní lopatku popř. jiné náčiní plynoucí ze své specializace (beilpike, nůžky na drát,sadu pro polní telefon - kazetu atd.), stanový dílec, dva dřevěné stanové kolíky, vlněnou deku, kabát M.08 a jedny rezervní kožené kotníkové boty a polní misku, lžíci a polní láhev.
Plátěný obal na polní misku, kapesníky, šátek, vše fasované.


Co měl ale v teleti dál? Kolik ponožek, košil, spodek A KOLIK TO VŠE VÁŽILO DOHROMADY bez kvéru / s kvérem? Měli fasovaný plecháček, ale nemyslím tím pozdější pitítko k polní lshvičce?
Rezervní konzerva a porce chleba?? Kolik gramů čeho atd?


Nejlpe, kdyby někdo vlastnil nebo měl odkaz na originální předpis pro pěchotu (H. Schmid - příručka pro poddůstojníky v Českém jazyce) apod. Nebo scan který by se dal zájemcům poskytnout na tomto portálku...


Díky a věřím, že to bude přínosem pro nás milovníky oné doby.


Více informací ohledně výstroje a výzbroje lze myslím si velmi pěkně shlédnout z našeho klubového webu na tomto odkazu:


http://www.kpvh-pardubicko.cz/vystroj1.htm


Kdo by měl možnost nám ukázat např. fotografie - scany - vzácných kousků drobností (kompas, karty, hodinky, ono zmiňované náčiní na čistění zbraně), jistě to bude vítáno.
URL : https://www.valka.cz/Tzv-mala-a-velka-polni-vystroj-R-U-pesaka-v-roce-1914-t106717#380768 Verze : 0
H. Schmid - příručka pro uff.
URL : https://www.valka.cz/Tzv-mala-a-velka-polni-vystroj-R-U-pesaka-v-roce-1914-t106717#380929 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více