Terakotová armáda

Diskuse

To že se v Číně povedl "archeologický objev století", se od roku 1974 ví celkem běžně, nález "terakotové armády" takovým objevem určitě je. To že se ale sochy (respektive jejich repliky) dostanou i k nám jsem nečekal a asi jsem nebyl sám. Nicméně po výstavě v Lucerně se jiná (zřejmě větší) výstava uskutečnila v Brně a tu jsem si už nemohl nechat ujít. Vstupné o víkendu je celkem přijatelných 250,-Kč za dospělého a 50,-Kč za focení, vlastní výstava obsahuje desítky soch (odhadem tak 70 - 90) z části v "nálezové poloze" v samostatném sálku kde jsou vystaveny, podobně jak byly nalezeny. Tuto část doprovází sice pěkný ale místy nepřesný výklad (třeba socha generála je jiná než na kterou míří světlo a k poznání je (jako i další hodnosti) dle pokrývky hlavy. Nicméně to lze považovat za drobnost stejně jako to že ve válečném voze jsou tři koně místo čtyř. Cestou k tomuto sálku je i několik soch a ukázka stavu v jakém byla většina nalezena, tedy rozlámaná na kusy. Po prohlídce vyjedeme výtahem o patro výš a zde je hlavní část výstavy (alespoň pro mne) jsou zde vystaveny sochy jednotlivých typů válečníků, důstojníků i generálů. Kromě těchto mírně nadživotně velkých soch, je zde i řada dalších předmětů z nálezů ve třech komorách kde byla armáda pohřbena. Jde hlavně o bronzové zbraně jako meče, hroty šípů a šipek do kuší, hroty kopí a halaparten, ale i věci denní potřeby a šperky. Zajímavé jsou i peníze s hranatým otvorem, nad kterým si lámu hlavu proč je hranatý, kulatý se dělá mnohem snáz . v tomto patře má výstava výrazně větší prostor a obsahuje i menší sošky z Hanské dynastie, tedy o něco pozdější než terakotová armáda. Na stěnách jsou velké fotografie z nálezových stavů, je třeba si uvědomit že v podstatě těsně po pohřbu byly komory s armádou poškozeny požárem, zřejmě úmyslným, který poničil podpěry stropu a strop se propadl a značnou část soch poničil. V této části výstavy je i malý prostor s občerstvením, prodejna suvenýrů kde si můžete zmenšeného vojáka pořídit domů a na konci je malý kinosál kde se promítá asi desetiminutový film o objevu terakotové armády a o věcech s ní souvisejících.
Na rozdíl od představ nejsou sochy zcela odlišné, jsou zkombinované z "prefabrikátů" které jsou pak dotvořeny, ale třeba nohy jsou jen dvou typů, hlav je jen osm, ale domodelováním třeba účesů, pokrývek hlavy některých rysů a podobně je navozen dojem že je každá socha jiná. Počet soch se dnes udává "asi 8000" a symetricky ke komorám s armádou byly nalezeny další, tentokrát prázdné, takže je otázkou kolik původně jich bylo plánováno a zda i prázdné měly zaplnit vojáci. Vlastní hrobka císaře Čchin Š´ Chuang-ti nebyla zatím otevřena a zřejmě bude skrývat ještě mnohá překvapení. Jedním problémem výstavy je popis na panelech který poněkud koliduje s popisem na vitrínách, panely používají jinou (modernější) transkripci čínštiny a tak může být návštěvník poněkud zmaten když jednou čte o císaři Čchin a podruhé Qin (doufám že si moderní přepis pamatuji správně) Ale to je asi jediná větší výtka k celé výstavě a bral bych to spíš jako nepozornost než jako chybu.
Výstava rozhodně stojí za návštěvu (končí 31.3.2011) je v blízkosti autobusového nádraží v ulici Trnitá a je tedy velmi dobře dostupná i pro přespolní. Pokud přijedete autem lze dobře parkovat hned vedle v galerii Vaňkovka kde je parkování v neděli navíc zadarmo.
zdroj : vlastní návštěva a vlastní fota
Terakotová armáda - pohled do sálu s originálním postavením

pohled do sálu s "originálním postavením"
Terakotová armáda - další pohled do sálu s originálním postavením

další pohled do sálu s "originálním postavením"
Terakotová armáda - kůň, z nějakého důvodu jsou koně menší i když sami vojáci jsou větší než je běžný průměr

kůň, z nějakého důvodu jsou koně menší i když sami vojáci jsou větší než je běžný průměr
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382440 Verze : 0
další fotky tentokrát drobnějších předmětů, jen na vysvětlenou, důstojnický meč se lišil jen materiálem záštity a hrušky jílce.
Terakotová armáda - hroty bronzových halaparten

hroty bronzových halaparten
Terakotová armáda - hrot oštěpu

hrot oštěpu
Terakotová armáda - zlomek důstojnického meče a hroty šípů

zlomek důstojnického meče a hroty šípů
Terakotová armáda - hroty šipek do kuší

hroty šipek do kuší
Terakotová armáda - bronzový gryf

bronzový gryf
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382442 Verze : 0
teď několik soch vojáků. Lučištník klečí proto, že v boji první řada po vástřelu klekla a uvolnila tak výstřel připravené další řadě. Generál je označen především pokrývkou hlavy a rovněž typem brnění a zřejmě i licousy, které mohly mít jen vyšší úředníci
Terakotová armáda - težkooděnec

težkooděnec
Terakotová armáda - lučištník

lučištník
Terakotová armáda - důstojník

důstojník
Terakotová armáda - detail účesu

detail účesu
Terakotová armáda - generál

generál
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382444 Verze : 0
detail na generálovu pokrývku hlavy a jeho sochu zezadu ukazuje že brnění bylo značně promyšlené a poskytovalo solidní ochranu. další jsou nádoby na vaření a víno a samozřejmě i bronzové meče které byly nalezeny ve velmi dobrém stavu, údajně byly díky úpravě ostří i v době nálezu ostré.
Terakotová armáda - generál zezadu

generál zezadu
Terakotová armáda - generál zboku

generál zboku
Terakotová armáda - bronzové nádoby

bronzové nádoby
Terakotová armáda - bronzové meče

bronzové meče
Terakotová armáda - meče běžných vojáků měly příčku dřevěnou, takže se pochopitelně nedochovala

meče běžných vojáků měly příčku dřevěnou, takže se pochopitelně nedochovala
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382445 Verze : 0
a poslední fotky
Terakotová armáda - bronzové zrcadlo, leštěná strana je samozřejmě dole

bronzové zrcadlo, leštěná strana je samozřejmě dole
Terakotová armáda - soška draka s tygřím tělem

soška draka s tygřím tělem
Terakotová armáda - jadeitové přívěšky

jadeitové přívěšky
Terakotová armáda - bronzový buben, lampa, zvonek a nádobka na víno

bronzový buben, lampa, zvonek a nádobka na víno
Terakotová armáda - drobnější sošky jezdců (cca 30-50cm výšky)

drobnější sošky jezdců (cca 30-50cm výšky)
URL : https://www.valka.cz/Terakotova-armada-t107405#382448 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více