Odznak (medaile) řádu Svaté Anny

Знак отличия ордена Святой Анны
     
Název:
Name:
Odznak (medaile) řádu Svaté Anny Medal of Order of St. Anne
Název v originále:
Original Name:
Знак отличия ордена Святой Анны
Datum vzniku:
Date of Establishment:
12.11.1796
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.1917
Struktura:
Structure:
Medaile v jediném stupni -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Д.И.Ретерс : Наградные медали России ХIХ - начала ХХ веков .Москва 1989
URL : https://www.valka.cz/Odznak-medaile-radu-Svate-Anny-t108262#384514 Verze : 0
Odznak ( medaile ) řádu Svaté Anny .
Знак отличия ордена Святой Анны
Medal of Order of St. Anne


Po palácovém převratu v roce 1762 se stává carevnou manželka Petra III. nám známá Kateřina II. a velmistrem řádu Svaté Anny je její syn Pavel .


Po smrti Kateřiny II. se její syn jako Pavel I. stává carem se všemi právy a povinnostmi a v oblasti udělování řádů má jediný právo udělovat nejvyšší řády a řád Sv. Anny se stává vysokým a prestižným vyznamenáním. Pavel I. v den své korunovace dne 5. dubna roku 1797 rozhodl i o postavení řádu Sv. Anny a upřesnil také, že pro ocenění nižších hodností bude udělovaná medaile ( znak ) řádu Sv. Anny, která byla založena již 12. listopadu roku 1796. Ruské archivní prameny dokládají, že v roce 1797 bylo uděleno celkem 6042 ks této řádové medaile .


Popis medaile :


Medaile je kruhová o průměru 24 mm, zhotovena ze zlaceného stříbra. Na přední straně je červeně smaltovaný řádový kříž převýšený carskou korunou .
Na zadní straně bylo registrační a pořadové číslo medaile .


Medaile byla určena k ocení vzorné a bezúhonné služby poddůstojníků a vojínů a to po dobu nejméně dvaceti let služby u jednotky. Držitel medaile byl zároveň osvobozen od tělesných trestů .


V roce 1800 v období panování cara Pavla I. tato medaile ztrácí svůj výlučný význam, a na její místo nastupuje „ Donát“ Maltézského řádu, ale po smrti cara Pavla se medaile řádu Sv. Anny opět stává záslužnou medailí, která sloužila k ocenění vzorného výkonu služby vojáků ruské armády .


Carským výnosem bylo dne 11. července 1864 rozhodnuto o zrušení udělování medaile pouze za výsluhu let a medaile se stává klasickou záslužnou medaili, kdy udělení je vždy spojeno s konkrétním činem statečnosti a zásluh .


Dne 12. prosince roku 1888 na žádost ministra války se medaile udělovala poddůstojníkům ( vachmajstrům a feldweblům ), starším poddůstojníkům, kteří sloužili u řadových jednotek, eskadron a baterii .


K roku 1806 je počet udělených medailí 45 893 ks a k roku 1820 jde o 94 207ks a nakonec v roce 1831 je evidenčně podchyceno udělení celkem 171 841 ks „anenské „ medaile .


Medaile se nosí v knoflíkové dírce stejnokroje na stuze řádu Sv. Anny v případě, že dotyčný byl jmenován do důstojnické hodnosti, medaili neodkládal, ale nosil ji i v této hodnosti .


V roce 1844 carské nařízení přesně specifikovalo medaili, kterou bylo možno udělit nekřesťanům ( muslimům ) v tomto případě je červený klenot kříže ve střední části medaile nahrazen černě smaltovaným korunovaným carským orlem (viz obrázek) .


Medaile řádu Sv. Anny měla svůj statut či zákonná pravidla. V článku 486, který řešil mimo jiné i průběh služby vojáků v nižších hodnostech se uvádí, že medaile, která je udělena za konkrétní záslužný čin bude nošena na „ svatoanenské „ s mašlí tedy tak, aby bylo jasně rozlišeno kdy jde o dekoraci, která je udělena za výsluhu let a dekorací za zásluhy .


Článek 488 specifikuje příklady za které lze medaili udělit :
- za zásluhy o carský dům
- za angažovanost v boji proti těžké kriminalitě
- za ochranu státního tajemství
- za službu vlasti, sebeobětování, odvahu a chrabrost před nepřítelem


Článek 491 hovoří i o možnosti udělení finanční částky vyznamenanému a to zpravidla ne méně než 10 rublů a ne více jak 50 rublů .


Medaile se razila ze stříbra, ale po roce 1916 tak jako téměř všechny dekorace pouze z bronzu .


Literatura :
Д.И.Ретерс : Наградные медали России ХIХ - начала ХХ веков .Москва 1989
Odznak (medaile) řádu Svaté Anny - Obrázek nositele med. Sv. Anny je převzat z nabídky aukčního katalogu .

Obrázek nositele med. Sv. Anny je převzat z nabídky aukčního katalogu .
Odznak (medaile) řádu Svaté Anny - Mimořádná, privátní klenotnická práce medaile řádu Sv. Anny.

Mimořádná, privátní klenotnická práce medaile řádu Sv. Anny.
URL : https://www.valka.cz/Odznak-medaile-radu-Svate-Anny-t108262#384515 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více