USA - Mk-46

Mark 46
Mk-46


Vývoj torpéda Mk-46 zahájila společnost Aerojet Electro Systems v roce 1958 jako reakci na zavedení výkonnějších ponorek do výzbroje sovětského námořnictva. Výroba první sériové verze Mk-46 Mod 0 začala roku 1963, do operační služby u amerického námořnictva byla zavedena o tři roky později. V roce 1964 začal vývoj modernizované varianty Mk-46 Mod 1, která byla do výzbroje přijata roku 1967. Na začátku sedmdesátých let se objevila verze Mod 2 s novým autopilotem a systémem HATS (Helicopter Attack Tactical System) pro použití na vrtulnících. Modernizace na standard Mod 3 měla umožnit nasazení těchto torpéd v mělkých vodách. Tato varianta však byla zrušena ve prospěch zavedení nového typu torpéda - Mk-50 Barracuda. Mod 4 byla úprava pro použití ve zbrani Mk-60 CAPTOR (enCAPsulated TORpedo). V roce 1972 došlo k zahájení modernizace na standard Mod 5, jež měla překlenout období než bude k dispozici potřebné množství torpéd Mk-50. Do výzbroje byly Mk-46 Mod 5 zaváděny od roku 1984. Mod 6 byla další modifikace typu Mod 4, tento projekt však byl zastaven v roce 1990. O šest let později se rozeběhl program SLEP pro prodloužení životnosti, který taktéž zahrnoval další modernizační prvky.


Torpédo Mk-46 je primárně určeno k ničení ponorek a lze ho odpalovat jak z lodí, tak i vrtulníků a letounů. Zbraň je modulární koncepce - skládá se ze čtyř hlavních částí, které mohou být, např. v případě poruchy, vyměněny, aniž by se ovlivnila funkčnost ostatních. Za příďovou částí torpéda se nachází hlavice Mk-103 a tříštivo-trhavou náplní, za ní je umístěna střední část torpéda, kterou v podstatě tvoří plášť, v němž je umístěna kapalná pohonná látka. Torpédo by mělo být schopno zasáhnout cíl vzdálený 11 km a ponořený v hloubce 15 m nebo v hloubce 455 m, dosah torpéda se pak sníží na 5,5 km.


Celkem bylo vyrobeno zhruba 25.000 kusů torpéda Mk-46, které do své výzbroje zařadilo US Navy a námořnictva dalších států: Austrálie, Belgie, Brazílie, Egypt, Francie, Indonésie, Írán, Izrael, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Maroko, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Pákistán, Peru, Portugalsko, Řecko, Saudská Arábie, Španělsko, Taiwan, Thajsko, Turecko a Velká Británie.



Technicko-taktická data (Mk-46 Mod 5)
Délka: 2 600 mm
Průměr těla: 320 mm


Hmotnost: 231 kg


Dosah: 5,5 až 11 km (v závislosti na hloubce cíle)


Rychlost: 45 uzlů
URL : https://www.valka.cz/USA-Mk-46-t10834#149253 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více