Odznak Gardového atamanského pluku

Gardový atamanský pluk


Odznak slavného Atamanského pluku osobní gardy byl založen dne 9. dubna roku 1910 při příležitosti stého výročí (jubilea) pluku.


Popis odznaku:
Dvouhlavý carský korunovaný orel s rozevlátými (rozprostřenými) křídly drží v pařátech polokruhový štít. Na štítu, v horní části jsou dvě malé rozetky v dolní části pak velké zlaté písmeno "A", zleva datum 1775 zprava datum 1875. Mezi orlem a vlastním štítem je zmenšený klenot řádu Virtuti Militari a do středního medailonu kříže je vložena šifra cara Nikolaje II. (N. II.). U důstojnických křížů je vše obklopeno proužkem v bílém a zeleném smaltu.


Zadní strana je opatřena šroubem a maticí k upevněný na stejnokroj. Kříže pro důstojníky byly opatřeny registračními čísla, například v muzeu v Petrohradě je uložen odznak s pořadovým či registračním číslem 133.


Rozměr odznaku pro důstojníky i mužstvo je jednotný: 51 x 48 mm. Výrobce Kortman, ale i Eduard.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Odznak-Gardoveho-atamanskeho-pluku-t108999#376708 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více