Jubilejní odznak Volyňského gardového pluku z období Prozatímní vlády 1917

Jubilejní odznak Volyňského gardového pluku z období Prozatímní vlády 1917


Volyňský pluk byl jedním z mála gardových pluků, které se aktivně podíleli na svržení vlády cara při únorové revoluci v roce 1917, která měla nastolit demokratický režim v Rusku a snad i ukončit válku. V akci se "vyznamenal" ochranný, či doplňovací prapor pluku, který v opojení vítězství, které lze považovat za zradu tradic pluku, nechal si vyrobit odznak jako připomínku jejich (ne)slavného skutku.


Odznak byl založen v roce 1917 je tvořen stříbrným věnečkem z pšeničních klasů na jedné straně a palmových listů na straně druhé. Uprostřed medailonu na pozadí rozvinutého rudého praporu je postava vojáka, bojovníka "za svobodu". Vpravo od postavy bojovníka je sedící žena v ruském národním kroji, která na důkaz vítězství svírá v ruce snítku vavřínu a druhou rukou drží, či ukazuje na ozdobný štít s nápisem: 27. fevr. 1917 g. (27. února roku 1917 - výročí svržení ruského cara).


Vojákům ochranného praporu, kteří se aktivně zapojili do únorové revoluce byl tento odznak s nápisem: Volyněc, vydáván s tím, že před toto slovo si každý mohl nechat vyrýt své jméno. Jistě i proto každý takový jmenovaný kus můžeme považovat za skvostný originál.


Ukázky odznaků, kde před slovem Volyněc vidíme jméno vojáka, jsou staženy z různých prodejních a nabídkových katalogů.


Edit JRT
Jubilejní odznak Volyňského gardového pluku z období Prozatímní vlády 1917 - Tato literatura vychází také z práce Andolenka , lze ji však doporučit

Tato literatura vychází také z práce Andolenka , lze ji však doporučit
URL : https://www.valka.cz/Jubilejni-odznak-Volynskeho-gardoveho-pluku-z-obdobi-Prozatimni-vlady-1917-t109007#375923 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více