Odznak 3. gardový střelecký pluk Jeho Veličenstva

3. gardový střelecký pluk Jeho Veličenstva


Odznak byl založen 15. března roku 1910 jako připomínka 100. výročí založení pluku (29. června 1899).


Čestný odznak má podobu a tvar kříže Sv. Jiří, na kterém je položen dvouhlavý carský orel převýšený carskou korunkou. Orel je patinován (oxidován) do barvy starého stříbra. V pařátech drží zlatou stuhu s letopočtem 1799 (rok založení pluku). Na hrudi orla je prsní čestný štítek, který nese miniaturku řádu Sv. Jiří. Na horním rameni je zlatý monogram cara Nikolaje II. umístěn tak, že částečně převyšuje rameno kříže.


Celkem dva kříže Sv. Jiří jsou připomínkou, že tento ruský pluk byl řádem i křížem Sv. Jiří velmi často vyznamenáván a dlouhou dobu patřil v řadách gardových jednotek mezí nejstatečnější. Nakonec obdržel jako hromadné ocenění či vyznamenání Svatojiřský prapor (standartu).


edit agnes
Odznak 3. gardový střelecký pluk Jeho Veličenstva - U tohoto odznaku nelze říci zda jde o originál nebo o COPY !

U tohoto odznaku nelze říci zda jde o originál nebo o COPY !
URL : https://www.valka.cz/Odznak-3-gardovy-strelecky-pluk-Jeho-Velicenstva-t109016#375124 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více