Čestný odznak Semjonovského pluku

Čestný odznak Semjonovského pluku


Tento odznak byl založen 11. července roku 1908 při příležitosti 200 let od založení pluku.


Kříž je bíle smaltovaný se zlaceným obvodem a má pětilisté ukončení ramen. Na vodorovných ramenech kříže, na jeho koncích jsou iniciály carů:


- Petra I.
- Nikolaje II.


Na vlastní ploše kříže je položený obnažený stříbrný meč se zlatou rukojetí ostřím směřujícím dolu.


Takový kříž a meče se nacházejí na praporech či standartě jednotky z období Petra I.


Kříže pro důstojníky jsou opět vyrobeny pečlivě ze stříbra, zlaceny i značeny. Kříže pro vojáky pluku jsou vyrobeny z obecného kovu.


Na obrázku je kříž zhotovený již v době Prozatímní vlády z obecného kovu, který má na matici logo firmy "Bronze Eduard".


Rozměr tohoto kříže je 48,7 x 46,8 mm. Váha v bronzu je uváděna 25,69 g.


Kříž je elegantní ve své jednoduché podobě a historie pluku je velmi zajímavá.


Poznámka:
Všechny zde uvedené odznaky jsou v Rusku a bývalých státech SSSR hledané a i proto jsou vyráběné jako "novoděl" právě pro potřebu sběratelů. Bohužel tyto odznaky se u nás prodávají jako originály a při cenách starých původních odznaků jde o podvodné jednání nejhrubšího zrna. Originály odznaku se pohybují od 1000 euro výše.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Semjonovskeho-pluku-t109099#374415 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více