GBR - UP 3inch. (neřízená raketa)

(Založeno během linkování)
URL : https://www.valka.cz/GBR-UP-3inch-nerizena-raketa-t10917#33541 Verze : 0
Podle B.Růžičky "Vojenské rakety" byla UP (2 nebo 3 palce) salvová raketa země-vzduch s malými stabilirátory vypalovaná z raketometů. Předpokládám,že její montáž na letadla byla bezpředmětná,ale její motor sloužil po úpravě pro raketu RP-3 (nebo také SAP.60) s nadrážovou hlavicí pro bombardovací stíhačky Typhoon a Mosquito a také proti ponorkám se používala na Swordfishích,Liberatorech a Beaufighterech.
Můžýete toto vyvrátit nebo podpořit?
Islanďan
URL : https://www.valka.cz/GBR-UP-3inch-nerizena-raketa-t10917#242142 Verze : 0
Nějaké podrobnosti jsou zde : www.historylearningsite.co.uk
Z textu vyplývá že prvním městem bráněným raketami 3" byl Cardiff a první německý letoun byl sestřelen 7.4.1941, byterie byly nazývány "Z batteries" a později byla použity na lodích proti ponorkám a později jako protizemní (systém Mattress - tedy v češtině matrace) s úspěchem byl použit při vyloděních od Sicílie dále a pozemní vojska ho užila při překročení Rýna. O použití na letounech se ve zdroji nemluví.
URL : https://www.valka.cz/GBR-UP-3inch-nerizena-raketa-t10917#242172 Verze : 1
Děkuji bytaxe za odkaz,ale rozpory jsou stále.Land Mattress byly pozemní raketomety,možná varianty lodních raketometů.Raketa z nich vystřelovaná určitě nebyla UP (3 palce).Existuje fotografie z nabíjení tohoto raketometu s raketou ráže 5" (hlavice) a s válcovými stabilizátory.Možná byl podobný jen motor ráže 3",jinak bylo vše od UP (3palce) jiné včetně odpalovacího zařízení až po cíle.To určitě byla jinak označená raketa s jinými technickými parametry.Záměny těchto rozdílných raket se vyskytuje podle mne v řadě podkladů.
Islanďan
URL : https://www.valka.cz/GBR-UP-3inch-nerizena-raketa-t10917#242232 Verze : 0
Něco technických podrobností je tady : ww2photo.mimerswell.com
a vyplívá z nich opravdu ráže 5´´ , podle některých diskuzí to vypadá že hlavice byla z něčeho námořního (snad Hedgehog ?) a vlastní raketa (tedy motor) z 3´´ AA rakety (to by mohlo vysvětlovat caos v tom označování).
URL : https://www.valka.cz/GBR-UP-3inch-nerizena-raketa-t10917#242243 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více