Kyanovodík (AC)

Kyanovodík
KYANOVODÍK (AC)
(všeobecne jedovatá toxická látka)


Čistý kyanovodík je veľmi nestála, bezfarebná kvapalina. V teréne vydrží 5-10 minút - podľa teploty. Má slabý mandľový zápach. Vdychovanie malého množstva spôsobuje závrat, bolesti hlavy a mdloby, zmätenosť, búšenie srdca, bolesti v hrudníku a oblasti srdca, dýchacie ťažkosti a nakoniec bezvedomie. Inhalácia vysokých koncentrácií môže spočiatku zrýchliť a prehĺbiť dýchanie (zasiahnutý nedokáže zadržať dych), nasledované stratou vedomia. Ďalšími následkami je zástava dýchania, zastavenie srdcovej činnosti a smrť. Príznakom otravy je aj ružové sfarbenie pokožky.


základné údaje:
názov: kyanovodík
označenie: AC
ďalšie názvy: Cyclone B
registračné číslo CAS: 74-90-8


fyzikálne a chemické vlastnosti:
chemický názov: kyanovodík
vzorec: HCN
molekulová hmotnosť: 27,03
bežný fyzikálny stav: bezfarebná kvapalina
zápach: horkomandľový, alebo broskyňový
teplota varu: 25,5°C
teplota topenia: -13,3°C
hustota:
679,7 mg/ml pri 25°C
716,2 mg/ml pri 0°C
tlak pár:
99,458 kPa pri 25°C
35,33 kPa pri 0°C
viskozita: ?
povrchové napätie: ?
teplota vzplanutia: -18°C (uzavretá nádoba), je veľmi horľavý
teplota rozkladu: nad 65°C ak je stabilizovaný
rozpustnosť: miešateľný s vodou a bežnými organickými rozpúšťadlami ako alkohol a éter
hydrolýza: v kyslom prostredí pomalá; v zásaditom prostredí (čo i len stopy) veľmi rýchla za vzniku amoniaku a kyseliny mravčej
stálosť pri uskladnení: čistý je nestabilný, pri dlhom skladovaní vytvára výbušné polyméry; pri stabilizovaní práškovou meďou, oxidom siričitým, alebo kyselinou fosforečnou môže byť uložený v oceľových nádobách pri teplotách do 65°C
reakcie s kovmi a inými materiálmi: koroduje železo, chrómovú oceľ a olovo



zdroje:
POTENTIAL MILITARY CHEMICAL/BIOLOGICAL AGENTS AND COMPOUNDS, 2005
Zbrane hromadného ničenia - aktuálna bezpečnostná hrozba, INŠTITÚT BEZPEČNOSTNÝCH A OBRANNÝCH ŠTÚDIÍ MOSR, Bratislava, 2005
URL : https://www.valka.cz/Kyanovodik-AC-t10956#373574 Verze : 0
toxicita:
oči: -
pokožka: preniká pokožkou
vdychovanie: smrteľný
ochrana: ochranná maska s čistým filtrom
typ látky: toxická látka s okamžitým účinkom
účinok: rýchly



odhad toxicity:
účinok
spôsob kontaktu
účinná dávka
doba expozície
exponent toxicity
spoľahlivosť údaju
smrť
vdychovanie
LD50: 2860 mg.min./m3
2 min.
1,85
nízka
prahová dávka
(detekcia zápachu)
vdychovanie
ED50: 34 mg/m3
sekundy
-
nízka




zdroje:
POTENTIAL MILITARY CHEMICAL/BIOLOGICAL AGENTS AND COMPOUNDS, 2005
Zbrane hromadného ničenia - aktuálna bezpečnostná hrozba, INŠTITÚT BEZPEČNOSTNÝCH A OBRANNÝCH ŠTÚDIÍ MOSR, Bratislava, 2005
URL : https://www.valka.cz/Kyanovodik-AC-t10956#373575 Verze : 0
Kyanovodík (HCN) je čirá kapalina, charakteristického hořkomandlového zápachu. Rychle se mísí s vodou. Když pronikne do organismu dobře se vstřebává a rychle proniká do krve a narušuje oxidační procesy. Díky tomu nastává smrt v několika minutách kvůli zástavě dýchání a srdeční činnosti. První pomoc spočívá ve vzdálení se od zamořené oblasti, podávání kyslíku a amylnitritu, který váže volnou OL v krvi.
URL : https://www.valka.cz/Kyanovodik-AC-t10956#33718 Verze : 0
Částečně máš pravdu, kyanovodík je kapalina, ale je vysoze těkavá, takže za normální teplota už je ve formě páry. Nebezpečné je právě vdechnutí par, kdy dochází k blukaci tkáňového dýchání.
Kyanovodík (AC); Chlorkyan (CK)


Charakteristika: Jedná se o velmi těkavé látky s nízkou stálostí v terénu. Mají zápach po mandlích – kyanovodík a ostrý dráždivý zápach – chlorkyan.


Účinky na organizmus: Rozhodující význam má inhalační otrava a na organizmus účinkuje velmi rychle. Tyto látky blokují tkáňové dýchání a v důsledku centrální obrny dýchání mohou způsobit i smrt.


Příznaky zasažení: Při nízké koncentraci par kyanovodíku dochází k bolesti hlavy, vznikají závratě, bolest v krku, přechodné poruchy zraku a ztížené dýchání. Při střední koncentraci par navíc vzniká pocit tlaku na hrudníku, dušnost a zrychlená činnost srdce. Zasažený má rozšířené zornice, kůži pokrytou studeným potem a následují poruchy až ztráta vědomí. Při vysoké koncentraci par má otrava bleskový průběh. Dochází k okamžité zástavě dechu, ke křeči hrtanu, náhlé závrati a pádu na zem. Smrt nastává do dvou až tří minut. Při otravě chlorkyanem jsou příznaky stejné jako u kyanovodíku, ale navíc dochází k okamžitému a intenzivnímu dráždění sliznice nosu, spojivek, nosohltanu a dýchacích cest. Zasažený kašle, cítí tlak a bolest na hrudníku, má závratě a výraznou dušnost.


Zásady první pomoci: Hlavní zásadou při poskytnutí první pomoci je rychlost a okamžité umělé dýchání z úst do úst. V případě otravy chlorkyanem musí postižený zachovat absolutní tělesný klid a je ho nutno sledovat vzhledem k možnosti vzniku edému plic i po delší době latence. Postiženému se dává čichat amylnitrid, který aplikujeme tak, že rozlomená ampule se vkládá pod ochrannou masku nebo k nosu zasaženého. Tuto činnost opakujeme několikrát po dvou minutách na dobu 20 až 30 sekund až do doby zlepšení stavu postiženého. Obvykle je nutné současně uskutečňovat i přímé umělé dýchání.
URL : https://www.valka.cz/Kyanovodik-AC-t10956#59271 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více