Praporčík

Ensign
Fähnrich
Česky:Praporčík
English:Ensign
Deutsch:Fähnrich
Další info:
More info:
Praporčík (slovníkové heslo)
Ensign (Dictionary Entry)
Automaticky generovaný seznam držitelů:
Automatically generated
List of Holders:
Statistiky:
Statistics:
Poznámka:
Note:
URL : https://www.valka.cz/Praporcik-t109953#388091 Verze : 3
Hodnost praporčík existovala již v žoldnéřských vojsích, kde označovala nejnižšího důstojníka. Při vzniku stálého vojska v roce 1649 byla převzata.

Název této hodnosti byl odvozen od toho, že praporčík nosil zástavu setniny. Toto označení zůstalo i poté, kdy nošení zástavy přešlo na praporečníky, kteří pocházeli z poddůstojníků. Tato hodnost existovala jen u pěchoty a u dragounů. U ostatních složek jezdectva byla ekvivalentem hodnost korneta. U myslivců a dělostřelectva ekvivalentní hodnost neexistovala. Hodnost praporčíků byla zrušena v roce 1838. V tomto roce byli stávající praporčíci převedeni mezi podporučíky.

Pro úplnost je nutno uvést, že tato hodnost byla obnovena v roce 1908, avšak tentokráte se již nejednalo o důstojnickou, nýbrž o nejvyšší hodnost mezi poddůstojníky.




Zdroj:
http://www.militaria.cz/
URL : https://www.valka.cz/Praporcik-t109953#388092 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více