01.02.2011 - Americká armáda oznámila detaily soutěže na novou karabinu

Armáda v pondělí zveřejnila návrh pobídky průmyslu k nabídkám na novou karabinu. Výběr by měl proběhnout ve třech fázích během dvou let. Armáda bude v březnu nebo dubnu pořádat jednodenní jednání s výrobci na vyjasnění parametrů. Konečné zadání proběhne v květnu a výrobci jako obvykle budou mít několik měsíců na předložení nabídek. Potom proběhnou mimořádně náročné testy trvající 12 - 18 měsíců. Bude vystřeleno 2 mil. nábojů. Zbraně budou testovány až do zničení a bude zjišťováno zda si udržují přesnost po dobu životnosti. To armáda dosud nikdy nezkoumala.
Ráže zbraně není předem dána, je pouze určeno, že má jít o zbraň na 500 m. Může mít jak plynové tak pístové nabíjení. Nejsou požadovány vyměnitelné hlavně ani ráže. Jakmile budou tyto zkoušky ukončeny, armáda bude pokračovat v modernizaci pušky M4. První fáze je dokončena, zbraň má těžší hlaveń a automatickou střelbu. Druhá fáze bude zaměřena na zvýšení efektivnosti a přesnosti, zvláště půjde o oblast závěru. Třetí fáze zaměřující se na operační systém započne za 18 měsíců. Cílem by mělo být menší množství plynu a tím i nečistot. Až bude známa vítězná zbraň, náčelník generálního štábu rozhodne, zde bude zavedena nebo zůstane zmodernizovaná M4. Podstatné budou i náklady. M4 nyní stojí okolo USD 1 300,- za kus.





Zdroj:
www.armytimes.com
URL : https://www.valka.cz/01-02-2011-Americka-armada-oznamila-detaily-souteze-na-novou-karabinu-t110109#388459 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více