Hvězda partyzán pomocník

     
Název:
Name:
Hvězda partyzán pomocník -
Název v originále:
Original Name:
Hvězda partyzán pomocník
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.RRRR
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Nestrukturováno -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička – Josef Kounovský: Československá vyznamenání VI. Část II. Národní odboj.
František Ťopek: Lidé stateční a ti druzí.
Rudolf Hegenbart: Cikhaj ve 2. světové válce
URL : https://www.valka.cz/Hvezda-partyzan-pomocnik-t110241#388686 Verze : 0
     
Název:
Name:
Hvězda partyzán pomocník -
Název v originále:
Original Name:
Hvězda partyzán pomocník
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.RRRR
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Hvezda-partyzan-pomocnik-t110241#388687 Verze : 0
HVĚZDA PARTYZÁN POMOCNÍK
The star - the partisanes helpner


Partyzánský odznak a tím i vlastně titul Československý partyzán byl přiznat zhruba 25 % bojovníků proti okupantům z řad domácího odboje. Ze zákona nemohl být přiznám např. bojovníkům barikád, kteří se zbraní v ruce bojovali statečně, ale mnohdy i zbytečně proti ustupujícím jednotám německé armády (Přerov, Praha, Holice v Čechách a další). Nejstatečnější bojovníci obdrželi Válečný kříž 1939, medaili Za chrabrost 1939, případně NSG, dekorace řádu Karla IV, a také Pamětní medaili II. národního odboje. To pochopitelně vyvolalo vlnu nespokojenosti. Velitelé jednotek, proto, využili zákonné možnosti a pro své bojovníky nechávají razit všechny ty odznaky partyzánských a odbojových skupin, které tak rádi sbíráme.


Představitele Svazu národní revoluce si tuto situaci uvědomovali, a tak, v roce 1946 byl vydán, a to jako zcela neoficielní záležitost, odznak „PARTYZÁN POMOCNÍK„.


Odznak však nesehrál svoji pozitivní roli, již název pomocník partyzána nebyl zvolen vhodně, a tak bylo pokračováno v ražbě a udělování odznaku II. národního odboje, které pokračovalo až do sedmdesátých let dvacátého století.


Myšlenka udělovat tento odznak, který by měl být nižším stupněm „odbojáře„ se neujala, nošení odznaku bylo krátce tolerováno i na stejnokrojích vojáků, ale později odznak mizí z povědomí lidí.


Byla snaha tento odznak udělovat alespoň lidem, kteří partyzánům opravdu pomáhali (oblast zásobování, péče o raněné, ukrývání partyzánu atd.), starali se o jejich přežití. Ale ani zde se tato snaha nesetkala s pochopením.


Partyzánské jednotky např. v prostoru českomoravské vrchoviny, kde působili partyzánské jednotky vzpomínali na tyto bojovníky sice jen v dobrém, ale po roce 1945 se na jejich nezištnou pomoc rychle zapomnělo. Pamětníci mi říkali, největší partyzáni po roce 1945 byli vlastně známí kolaboranti, kteří využili situaci, vstoupili do politiky a převzali iniciativu.


Dalším problémem o kterém se nehovoří je i jeden z „Dekretů„ prezidenta Beneše, řešící problematiku domácího odboje. Některé partyzánské či odbojové skupiny vznikají až po 9. květnu 1945 a jejich akce končí červnem roku 1945.


Je tedy možno říci, že samotná myšlenka ocenit statečné lidi tímto odznakem nebyla pochopena a vlastně ani realizovatelná. Je to kus české historie, ke které se musíme postavit zpříma, bez iluzi a přiznat si, že ne vše po roce 1945 bylo v souladu se zákony naši vlasti.


Tato moje úvaha však nesnižuje odvahu a nadšení prostých lidí, kteří se opravdu do odboje zapojili. Čest jejich památce.


Literatura:
Václav Měřička – Josef Kounovský: Československá vyznamenání VI. Část II. Národní odboj.
František Ťopek: Lidé stateční a ti druzí.
Rudolf Hegenbart: Cikhaj ve 2. světové válce


Poznámka:
Existuje film s názvem Kočár do Vídně. Paní Janžurová v hlavní roli je naprosto dokonalá. Film se zabývá i problematikou partyzánského hnutí po 9. květnu 1945, kdy vražda na sice hnusném nepříteli, ale jde o vraždu byla tolerována právě díky Dekretu pana Beneše. (Ne nejsem nácek, jde mi jen o dodržování zákonů, které z nás činí lidskou společnost.)
URL : https://www.valka.cz/Hvezda-partyzan-pomocnik-t110241#336209 Verze : 0

Diskuse

Zdravím,
nejde o "záměnu" názvu téma a vloženém odznaku Čs. partyzán.
Pokud vím, tak "Partyzán pomocník" je "symbolizován" jinak: Ve hvězdě podané ruce.
Nebo se mýlím?
Měl jsem příbuzného(strýc), který tento odznak měl. (Velký a klopový)
Byl synem hajného z hájenky Zlatý jelen ve Ždánickém lese a našla tam útočiště partyzánská jednotka od Murzina (Jan Žižka). Dělal jim spojku atd.Ale to bylo dlouho před květnem 1945.
(Jeho otce GeStaPo odvezlo do Kounicových kolejí a Na Cejl a dožil se osvobození.)


Vím, že mnozi z té skupiny ("OLGA"?)
pak v odbdobí po r. 1948 "prošli péčí StB" On nikdy nevstoupil do partaje a celý profesní život zůstal "lesákem".
URL : https://www.valka.cz/Hvezda-partyzan-pomocnik-t110241#388699 Verze : 0
Všem se omlouvám. Ve spěchu jsem přetáhl chybný odznak.
ZP
URL : https://www.valka.cz/Hvezda-partyzan-pomocnik-t110241#388709 Verze : 0
Prosim kolegov-zberatelov,ak maju vo vlastnictve dekret tohto odznaku o jeho vystavenie,tj.uverejnenie.Doteraz som diplom k odznaku Partyzan-pomocnik nevidel.Vopred dakujem!
URL : https://www.valka.cz/Hvezda-partyzan-pomocnik-t110241#406892 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více