03.02.2011 - Rytina Venuše z Předmostí u Přerova má patrně "sestru"

Známá a z historického hlediska velmi cenná venuše z Předmostí u Přerova, která patří k nejstarším uměleckým artefaktům v Evropě, existuje patrně v ještě jednom provedení. Původní rytinu ženy na mamutím klu z paleolitu, tedy starší doby kamenné, nalezl už před více než sto lety archeolog Martin Kříž a je ve sbírkách brněnského Moravského zemského muzea. Její pravděpodobnou "sestru" vlastní americký sběratel umění Duncan Caldwell.


Podobnost obou rytin je více než zřejmá. Ani odborníci z Moravského zemského muzea však nejsou přesvědčeni o stoprocentní pravosti Caldwellova artefaktu. "Nutné je jeho další, a to podrobné zkoumání, k němuž zatím ale nedal souhlas," řekla dnes ČTK pracovnice muzea Martina Galetová, která na krátký čas Caldwellovu venuši zkoumala.


Pokud by se potvrdila domněnka, že pravěcí lovci v Předmostí vytvořili hned dvě venuše, z nichž jedna zůstala na Moravě a druhá po nálezu záhadně zmizela a objevena byla zcela náhodně v uplynulých letech v zahraničí, šlo by o vědeckou senzaci. Venuše z Předmostí totiž nemá svým zpracováním v Evropě srovnání.


zdroj: www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/03-02-2011-Rytina-Venuse-z-Predmosti-u-Prerova-ma-patrne-sestru-t110253#388715 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více