04.02.2011 - V Česku se budou cvičit američtí a afghánští piloti

Česká republika bude cvičit vojenské piloty Spojených států a Afghánistánu v létání na ruských dopravních vrtulnících Mi-17. S odvoláním na ministerstvo obrany to uvedla Česká televize (ČT). Výcvik má začít na přelomu března a dubna. Cena kontraktu je zhruba 260 milionů korun. Americká strana zatím informaci nechtěla komentovat.

Podle televize chtějí piloti získané zkušenosti využít v afghánské válce. Tréninkem má projít i jejich pozemní personál. Projekt má trvat dva roky a v ČR by se mělo vystřídat asi 360 osob, z toho budou dvě třetiny Afghánci, třetina Američané, potvrdil ČT náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Zájem Američanů o praxi na vrtulnících ruské výroby přišel poté, co se osvědčily během spojeneckých operací v Iráku a Afghánistánu. Nyní mají v plánu 60 nových vrtulníků Mi-17 pořídit afgánské armádě. V armádách NATO létá více než 200 ruských vrtulníků Mi-17. Ve své výzbroji je mají také Velká Británie a Spojené státy.

V Česku se zahraniční vojáci naposledy hromadně cvičili vojáci koncem 40. let 20. století. Tehdy československá armáda zajišťovala výcvik budoucím příslušníkům izraelských ozbrojených sil, uvedla ČT.

zdroj: www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-V-Cesku-se-budou-cvicit-americti-a-afghansti-piloti-t110473#389211 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více