Kříž polského vojenského řádu Virtuti Militari V. stupně

1831 г. Крест "Виртути милитари", 5 ст
     
Název:
Name:
Kříž polského vojenského řádu Virtuti Militari V. stupně -
Název v originále:
Original Name:
1831 г. Крест "Виртути милитари", 5 ст
Datum vzniku:
Date of Establishment:
31.10.1831
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.1917
Struktura:
Structure:
Stříbrný kříž -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Кузнецов А., Чепурнов Н., Наградная медаль. в 2-х тт. 1992.
URL : https://www.valka.cz/Kriz-polskeho-vojenskeho-radu-Virtuti-Militari-V-stupne-t112575#393491 Verze : 0
Kříž polského vojenského řádu Virtuti Militari V. stupně
1831 г. Крест "Виртути милитари", 5 ст


Tato dekorace byla založena 31. října roku 1831 osobním nařízením císaře Nikolaje I., kterým pověřil hlavní velení vojska (armády) n zřídit viditelnou dekoraci, která by byla stálou připomínkou potlačení povstání a jistě i jistým pokořením Poláků bojujícím za svoji národní svobodu.
S tímto křížem byla zároveň založena i medaile „Za dobytí Varšavy z roku 1831“(Výnos č. 5049).


Tímto, původně řádovým klenotem v různých stupních (ruská literatura nehovoří v tomto případě o řádu) jsou dekorování všichni prostí ruští vojáci angažovaní v této kampani, kterou snad můžeme nazvat i občanskou válku probíhající mezi Poláky a armádou ruského cara v které však zároveň bylo i větší množství vojáků, rekrutovaných z území bývalého polského království.


Osobní nařízení cara Nikolaje I. ze dne 25. června roku 1834, zde můžeme říci, osobní přání cara, kterému se muselo podřídit vojenské velení nařizovalo, že původní řád Virtuti Military bude ve své nejnižším stupni uděleno i vojákům, kteří nebyli zapojeni v boji, ale zabezpečovali logistiku armády, či stály v záloze. Z tohoto nařízení jsou však vyjmuti kněží všech stupňů a hodností.


Kříž byl postaven na roveň všem pamětním ruským medailím a nosil se dle pořadí udělení či založení jednotlivých pamětních medailí. Vlastní dekorace se nosila na prsou vojáka zavěšená na stuze starobylého polského řádu Virtuti Military. Ukončení udělování řádu je spojeno s datem 1. ledna roku 1843, kdy tato kapitola byla uzavřena.


Ve státní mincovně v Petrohradě bylo zhotoveno více jak 100 000 ks této dekorace. Tímto udělováním kříže a jeho zařazením mezi nejběžnější pamětní medaile byl pokořen Polský národ a vojenský řád Virtuti Military. Je však pravdou,že později nachází tento krásný a starý řád své postavení v řádové hiaerchií ruských řádů, tak jako v případě dalšího starobylého řádu Sv. Stanislava.


Popis dekorace:


Avers:
Klasický, stříbrný kříž řádu Virtuti Military. Střední medailon v nese vavřínový věneček, který má ve svém středu polského jednohlavého korunovaného orla. Na ramenech kříže je rozložený nápis:
„VIRTUTI MILITARI“


Revers:
Střední medailon, který je obklopený vavřínovým věnečkem nese nápis:
„REX / ET / PATRIA/ - 1831“
(Král a vlast 1831)
Na ramenech kříže jsou naložena písmena:
„S. A. R. P." znamenající STANISLAV AUGUST KRÁL POLSKÝ.


Křížek má velikost 30x30 mm, byl vyroben z kvalitního stříbra a nosil se na prsou vojáka v daném pořadí medailí na klasické stuze řádu Virtuti Military.



Literatura:
Кузнецов А., Чепурнов Н., Наградная медаль. в 2-х тт. 1992.
URL : https://www.valka.cz/Kriz-polskeho-vojenskeho-radu-Virtuti-Militari-V-stupne-t112575#393492 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více