15.03.2011 - Výročí německé okupace v roce 1939

Dne 15.3.2011 si připomínáme výročí obsazení tzv. Druhé republiky vojsky hitlerovského Německa. Bohužel v médiích tato událost opět byla zcela opomenuta.



Citace z Wikipedie :
Ráno 15. března byl nevlídný sychravý den s padajícím mokrým sněhem. Oficiálně začala německá okupace Čech a Moravy. Okupaci Čech oficiálně prováděla 3. skupina armád generála Johannese Blaskowitze (VIII. armádní skupina generála Busche a IV. armádní skupin Schwedlera, dále posílená 5. skupina armád pod velením generála Lista). Moravu obsazovaly divize pod velením generála Gerda von Rundstedta a generála von Riechenaua. K překročení hranic došlo přesně v 6 hodin ráno.


Do ulic Prahy i jiných měst vyrukovala policie. Po 7. hodině už jedna z předsunutých německých jednotek obsadila mělnickou vysílačku, odkud se ozvalo německé vysílání. V 8:35 dorazily motorizované jednotky wehrmachtu do Vysočan. V 9:00 byla obsazena letiště ve Kbelích a Letňanech. Zvláštní komando abwehru obsadilo budovu hlavního štábu v Dejvicích se snahou získat písemnosti. Jejich zbytky však tou dobou dohořívaly. V té době zablokovali Němci přístup k Pražskému hradu, úplně ho obsadili v 11 hodin. V 10:30 byla obsazena kasárna v Čáslavi, ve 12 hodin bylo okupováno Uherské Hradiště. Mezi 12. a 13. hodinou obsazovaly pozemní jednotky letiště v Čechách a na Moravě (jako poslední bylo obsazeno přerovské letiště ve 13 hodin).



Zdroj: cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/15-03-2011-Vyroci-nemecke-okupace-v-roce-1939-t112739#393974 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více