Identifikční známky v československé armádě

Diskuse

Zdravím vás kolegové.


Kamarád ze zahraničí mne poprosil, jestli by bylo možné mu osvětlit problematiku identifikačních známek vojáků v období 1. republiky v čs. armádě a v poválečném období až do současných dnů. Pomůžete prosím? Kdyby byla i nějaká ilustrace, tak bych ji velice uvítal.
Předem děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395332 Verze : 0
V předmnichovské armádě se používala identifikační známka, jejíž obrázek přikládám. Jedná se o sken z knihy "Historie československé armády 3".
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395337 Verze : 0
Děkuji mockrát kolego.
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395416 Verze : 0
Osobné známky v ČSSR - VZS - kovové, na jednej strane vyrazené ČSSR, na strane druhej rodné číslo (a vydávajúca OVS). Po roku 1990 mali novovyrazené známky myslím ČSFR. Vojaci z povolania mali miesto rodného čísla vyrazené osobné číslo. Rozmer si už z hlavy nepamätám, ale zhruba 1,5 x 3 cm? Ale to len odhadujem podľa svojej pamäte.
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395417 Verze : 0
Paměť máš dobrou, je to opravdu 15x30 mm (mám tu svou stále doma i s ražbou ČSSR Smile
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395426 Verze : 0
Trochu kolegu doplním
Osobní známka z doby ČSSR měla rozměr 30x15 mm a byla vlepena na poslední předsádku Vojenské knížky. Byla připevněna na provázku a poučení co s ní je čitelné v posledním odstavci .Vydávala jí příslušná Okresní vojenská správa (OVS) spolu s Vojenskou knížkou. V příloze je vidět zajímavý případ, kdy držitel měl nejprve osobní známku s osobním číslem (budoucího) důstojníka a poté, co odešel z vojenského učiliště, z něhož by vyšel jako důstojník a přešel do základní prezenční služby mu byla známka vyměněna za známku s rodným číslem. Na skenech jsou však osobní údaje a příslušná OVS znečitelněny. Údaj o vydání se značil na straně 28 VK .
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395427 Verze : 0
Díky. A jaké jsou teď identifikační známky v AČR?
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#395961 Verze : 0
Dobrý den pánové,


poprosím o pomoc. Nalezl jsem v pozůstalosti identifikační známku po příbuzném narozeném v roce 1910. Předpokládám, že se jedná o identifikační známku z doby jeho vojenské služby v čs.armádě. Jmenoval se Theodor Lumpe narozen v roce 1910 bydliště Cvikov. Nevěděl by někdo co znamená to číslo na známce popřípadě ostatní text. Předpokládám, že je tam hodnost, jméno adresa, útvar, dislokace ale jsou to jen moje dohady a tak prosím někoho kdo se více věnuje období první republiky zda ten nápis tuškou byl standartní nebo jen si to tam dopsal sám a zda se z toho dá určit blíže jednotku u které sloužil.
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#432780 Verze : 0
Dobrý den všem,
chtěl bych se Vás všech zeptat, kde by se mohla sehnat kopie této prvorepublikové československé identifikační známky? Popřípadě, jestli byste mi mohli doporučit nějaké stránky, ze kterých by šla koupit?


Děkuji předem za odpověď
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#435346 Verze : 0
to ondrejknotek, to co máš je jen polovina pouzdra (vlastní identifikace byla vlastně ten papírek uvnitř) pouzdro bylo dvoudílné, jeden díl se do druhého zasouval a po zasunutí obě ouška na sebe dosedla, otvorem se protáhla šňůrka a tím se celé pouzdro "uzamklo" (prostě dokud jsi ten provázek nevytáhl nešlo otevřít). Našel jsem fotku z nějaké aukce na aukru (tam ji vydražili za 205 Kč) kde je to vidět. To co si dovnitř napsal předek je nestandard, ale celkem logický, papír se zničí snáz než zápis na kovu. Teoreticky by mohlo jít o 47. pěší pluk, 2, prapor a 11. rotu, problém je že ten prapor byl v Turnově a pak v M. Boleslavi, takže je to spíš teorie. Fotku přikládám.
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#435365 Verze : 0
Dobrý den
Při uklízení na půdě jsem našel tuto známku
Může mi někdo vysvětlit co je to za známku.Děkuji Jirka
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#435961 Verze : 0
Jde o rakousko-uherskou identifikační známku.
URL : https://www.valka.cz/Identifikcni-znamky-v-ceskoslovenske-armade-t113196#436008 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více