Potřebuji radu

Diskuse

Můj předek padl v roce 1914 - to je vše, co vím. Můžete mi poradit kde začít pátrat, abych zjistila, kdy a kde padl případně kde je pohřben?


děkuji


MP
URL : https://www.valka.cz/Potrebuji-radu-t113292#395543 Verze : 0
Holka nešťastná, pokud aspoň víš, jak se jmenoval, tak si přečti pár příspěvků s podobným výkřikem o pomoc, většina se jich zabývá právě pátráním po předcích Smile
URL : https://www.valka.cz/Potrebuji-radu-t113292#395552 Verze : 0
Ahoj,


doporučuji začít vojenským archivem v Praze - jeho stránky a kontakty si lehce vygoogluješ. Potom je přes oficiální email podatelny požádej o vydání kmenového listu tvého předka - potřebuješ k tomu kromě jeho jména datum narození a místo.


Pokud nemáš datum narození ani místo budeš muset začít s matrikami a údaji od jeho přímých příbuzných,o kterých alespoň víš místo narození. Uvedu příklad - Hledáš svýho pradědu (o tom nevíš nic), ale o svém dědovi víš alespoň místo narození a datum, tzn.najdeš nejprve rodný list dědy, tam najdeš jména jeho rodičů, někdy je tam i datum jejich narození, ale vždy je tam místo narození. Od místa narození se pak můžeš odrazit při hledání v matrikách v archivech atd. Je to trochu nimravá a zdlouhavá práce.


V případě, že nepochodíš ve vojenském archivu v Praze, můžeš zkusit poprosit o to samé vojenský archiv ve Vídni.


Další dobrý zdroj jsou kroniky - kroniky měst a obcí (často se tam píše, kdo byl, kdy a kam odveden, pro ně jako pro sousedy to byl důležitý údaj).


Hodně štěstí
URL : https://www.valka.cz/Potrebuji-radu-t113292#398901 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více