Operace Cascade

Operation Cascade
Operace Cascade
Operation Cascade



Cílem této operace, která probíhala v letech 1941 a 1942, bylo přesvědčit Němce, že britské síly v Severní Africe a na Blízkém východě jsou větší, než jaký byl reálný stav. Jednalo se o jednu z prvních spojeneckých operací tohoto druhu a zde nabyté zkušenosti byly využity u následujících operací.



V roce 1941 byly vytvořeny tři fiktivní jednotky: 1. brigáda SAS, 10. obrněná divize a 7. divize. Následně byly vytvářeny další a další fiktivní jednotky. V březnu 1942 zde bylo dislokováno patnáct skutečných a čtrnáct fiktivních. Aby nepřítel uvěřil, že zde tyto jednotky reálně jsou, byly vytvářeny dokumenty související s jejich příjezdem, zásobováním a přesuny, byly vytvořeny fiktivní sestavy, znaky a další prvky, byla zvýšena rádiová komunikace, v místech jejich udávaného umístění bývaly dislokovány části skutečných jednotek.


Němci měli v Egyptě informátory, kteří jim hlásili pohyby jednotek a další informace. Řada z těchto fiktivních činností byla prováděna právě proto, aby si jich oni všimli a nahlásili je do Berlína. Navíc řada z těchto agentů byla odhalena a pracovali nyní pro Spojence jako dvojití agenti.




Zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cascade
URL : https://www.valka.cz/Operace-Cascade-t113460#396014 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více