07.04.2011 - Minometné útoky z pásma Gazy na izraelské cíle a odpověď IDF

Ve čtvrtek 7. dubna byly provedeny minometné útoky na cíle v Izraeli. Jedna minometná střela poškodila budovu v Eškolu, ale nezpůsobila ztráty na obyvatelstvu. Další projektil (izraelská média uvádějí, že šlo o protitankovou střelu) zasáhl autobus projíždějící u hranic pásma Gazy v prostoru Ša'ar Hanegev, těžce zranil izraelského školáka (13 let) a lehce zranil řidiče autobusu. Zasahující izraelští záchranáři pak byli napadeni minometnou palbou. V prostoru byl během jediné hodiny ohlášen dopad asi 20 minometných střel. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Izraelská záchranná služba Magen David Adom zvýšila stupeň pohotovosti na stupeň B (druhý nejvyšší).

V reakci na útoky nařídil izraelský ministr obrany Ehud Barak rychlou vojenskou odezvu. Izraelské tanky zahájily palbu na pásmo Gazy a izraelský bitevní vrtulník provedl útok na výcvikový tábor hnutí Hamas. Jedná se o první nasazení bitevního vrtulníku v Gaze od konfliktu v letech 2008/2009. Palba tanků dle palestinských zdrojů zabila ve městě Gaza jednu osobu (dle BBC šlo o padesátiletého muže) a další tři zranila.


Zdroje:
www.jpost.com
www.jpost.com
www.jpost.com
www.jpost.com
www.jpost.com
edition.cnn.com
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/07-04-2011-Minometne-utoky-z-pasma-Gazy-na-izraelske-cile-a-odpoved-IDF-t113823#396843 Verze : 0
Mluvčí IDF oznámil, že v rozmezí tří hodin dopadlo na Izrael 45 raket a minometných projektilů.

Zdroj:
www.jpost.com


V průběhu dne bylo také podáno očité svědectví, že proti jedné vypálené střele úspěšně zasáhl nový protiraketový systém Iron Dome. Zatím oficiáně nepotvrzeno.

Zdroj:
www.jpost.com
URL : https://www.valka.cz/07-04-2011-Minometne-utoky-z-pasma-Gazy-na-izraelske-cile-a-odpoved-IDF-t113823#396865 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více