20.04.2011 - V areálu firmy Explosia došlo k výbuchu

Přibližně v 6:45 došlo v areálu firmy Explosia a.s. (dceřinná společnost Synthesia a.s.) k výbuchu, jehož tlaková vlna byla cítit a slyšet až padesát kilometrů od místa výbuchu. Nad místo nehody stoupal sloup dýmu, také zdaleka viditelný.
K výbuchu došlo ve výrobně trhaviny Perunit, podle prvních předpokladů pravděpodobně při míchání nitrocelulózy s nitroglycerynem. Výbuch zcela zničil jednu budovu. Tlaková vlna poničila výlohy a okna v přilehlých obcích. Čtyři osoby byly zraněny (převážné řezné rány od skla) a čtyři osoby se pohřešují.
Na místě zasahuje podniková jednotka hasičů a profesionální hasiči z Pardubic. Okolí výbuchu prohledávají kynologové. Na místo dorazila jednotka městské policie z Prahy, která přivezla psy pro vyhledávání osob. V epicentru se ještě nepohybují, protože panuje obava, že se na místě nachází další výbušná látka a může hrozit nebezpečí dalšího výbuchu.


Zdroj:
pardubicky.denik.cz
www.novinky.cz
vlastní pozorování
20.04.2011 - V areálu firmy Explosia došlo k výbuchu - Dým stoupající nad místem výbuchu, foceno ze vzdálenosti zhruba 12 kilometrů.
vlastní foto

Dým stoupající nad místem výbuchu, foceno ze vzdálenosti zhruba 12 kilometrů.
vlastní foto

URL : https://www.valka.cz/20-04-2011-V-arealu-firmy-Explosia-doslo-k-vybuchu-t114334#398224 Verze : 0
Pátrání po přeživších záchranáři se psy dnes ukončili po 17. hodině. Psi se nadýchali nitroglycerinu a nebyli dnes již schopni dalšího vyhledávání. Již dříve, v 14:15, bylo ukončeno použití štěrbinové kamery, která také nenalezla žádné známky přeživších.
Bilance tragické nehody tak zřejmě bude čtyři mrtví a nejméně devět zraněných. Zničeny byly dvě budovy v areálu firmy.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/20-04-2011-V-arealu-firmy-Explosia-doslo-k-vybuchu-t114334#398260 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více