Řád Virtuti Militari

Order Virtuti Military
Rad Virtuti Militari
Орден Виртути Милитари
     
Název:
Name:
Řád Virtuti Militari Order Virtuti Military
Název v originále:
Original Name:
Орден Виртути Милитари
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1792
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Velkokříž řádu
Komander
rytíř
Zlatý kříž
Stříbrný kříž
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Dr. Wesolowski is the author of THE POLISH ORDERS, MEDALS, BADGES AND INSIGNIA, 1705-1985 and THE POLISH ORDER OF THE VIRTUTI MILITARI AND ITS CAVALIERS, 1792-1992
Шишков С. С. «Награды России. 1698-1917 гг.», Т. 3.


И.Г. Спасский : Иностранные и Русслие Ордена до 1917 года .ИздаватЪелство государственного Ермитажа. Ленинград 1963
URL : https://www.valka.cz/Rad-Virtuti-Militari-t116502#403076 Verze : 0
Řád Virtuti Militari
(Орден Виртути милитари)


Založen 31.12.1831 carem Mikulášem I. . Odznak byl věrnou kopii polského řádu Virtuti Militari , líšil se pouze chybějicími kuličkami na koncích ramen kříže. Na reversu nahradil okrouhlý štítek na kterém je umístěn znak „Pogoń „ ( Litevský znak – postava jezdce s taseným mečem), štítek na němž je nápis REX ET PATRIA (lat. Král a Vlast) s letopočtem 1831. Přes shodu vzhledu a názvu nelze v žádném případě vyznamenání považovat za kontinuitu polského řádu Virtuti Militari i když je pod tímto názvem zařazen do systému carských vyznamenání.
Dle polských zdrojů se jednalo pouze o pamětní odznak s názvem - Polský čestný odznak a jeho účelem bylo ponížení a degradace polského řádu.
Řád společně s medajli Za obsazení Varšavy útokem v 1831 roku byl určen vojákům intervenční ruské armády za potlačení protiruského listopadového povstání v Polsku.
Byl nejmladším z řádu carského ruska , praktický byl udělován pouze v roce 1831 a jeho platnost v systému carských vyznamenání končí v roce 1835 .


Řád byl zavěšen na modro-černé stuze polského řádu Virtuti Militari .



Zdroje:
František Lobkowicz, Encyklopedie řádů a vyznamenání, Libri 1999 ISBN: 80-85983-71-0
Wanda Bigoszewska, Polskie ordery i odznaczenia, Interpress Warszawa 1989 ISBN 83-223-2287-9
Tadeusz Jeziorowski, Order wojenny Virtuti Militari, Poznań, Muzeum Narodowe 1993; ISBN 83-85296-17-4
http://z.pilatowicz.webpark.pl/historia.htm
pl.wikipedia.org
http://medalirus.narod.ru/Nag19_20/Wa1n1/389.htm
URL : https://www.valka.cz/Rad-Virtuti-Militari-t116502#260916 Verze : 0
Do června 1835, kdy byl odznak udělován, bylo rozdáno kolem 106 000 vyznamenání všech tříd (dle dělení řádu Virtuti Militari). Z toho I. třídy ( jež si zachovala dávný polský vzhled – to jest Velkokříž s Hvězdou) bylo uděleno až čtrnáct !


Počty udělených vyznamenání dle tříd:
Třída: Počet:
I. třída Velkokříž s Hvězdou (Krzyż Wielki z Gwiazdą) 14
II. třída Komandér (Krzyż Komandorski) 188
III. třída Rytíř (Krzyż Kawalerski) 1105
IV. třída Zlatý kříž (Krzyż Złoty) 5219
V. třída Stříbrný kříž (Krzyż Srebrny) 100 000

Zdroj:
Puchalski Zbigniew; Wojciechowski Ireneusz , Ordery i odznaczenia polskie i ich kawalerowie. Warszawa, Krajowa Agencja Wydawnicza, 1987. ISBN83-03-02143-5
URL : https://www.valka.cz/Rad-Virtuti-Militari-t116502#261468 Verze : 0
Řád Virtuti Militari
Орден «Виртути Милитари» (военного достоинства)
Order «Виртути Милитари»


Vznešený, starobylý Polský řád Virtuti Militari můžeme svým významem přirovnat k nejvýznačnějším evropským řádům kam právem řadíme např. náš slavný Vojenský řád Marie Terezie, Ruský vojenský řád Svatého Jiří, Pruský řád Pour le Merité, Saský řád Sv. Jindřicha a další.


Řád byl založen v roce 1792 polským králem Stanislavem Augustem jako nejvyšší odměna za statečnost v poli, pro ty chrabré důstojníky, kteří se vyznamenali ve válce s Ruskem. Prvním typem tohoto řádu byla oválná zlatá či stříbrná medaile. Ve Varšavské mincovně bylo vyrobeno 65 zlatých a 290 stříbrných dekorací (skutečně bylo uděleno 20 zlatých a 40 stříbrných medailí). Mezi generály nacházíme slavná jména jako např. J. Poniatowského a T. Kosciuska.


Tyto medaile jsou posléze převedeny do tvaru klasického řádu, který se člení do pěti stupňů. Poslední řádové stupně, zlatý a stříbrný kříž jsou vyhrazeny pro poddůstojníky a mužstvo za mimořádné projevy statečnosti a odvahy. Řád však existoval velmi krátkou dobu neboť polský král se již roku 1792 připojuje k Targovické konfederaci, podporuje Rusko a řád ruší.


V roce 1794 bylo dokonce zakázáno tento řád nosit na stejnokroji či oděvu.


V roce 1807 po uzavření míru v Tylži císař Napoleon povolil, či prosadil vytvoření území, známé jako Varšavské vévodství, obnovil některá stará polská privilegia, ale i řády. Fridrich August se stává velmistrem všech těchto řádů a se souhlasem císaře Napoleona používá titul král Polska. V roce 1808 dochází k malé změně reversu řádového kříže, na žádost cara Alexandra I. mizí litevský erb (Litva byla součástí říše) a je nahrazen nápisem "Rex et Patria" (král a vlast) letopočet 1792 je však zachován.


Porážka Napoleon znamenala i konec Varšavského vévodství, ale i stávajících polských řádů. Situace se mění v roce 1815 po přistoupení (jiný termín pro správné slovo okupace) Polska k carskému Rusku. Car Alexandr, který do svých titulů zahrnul i titul polského krále se projevil jako rozumný politik a svým výnosem obnovuje, jak řád Virtuti Militari, tak i řád Sv. Stanislava a řád Bílého orla. Alexandr dokonce odmítl velkokříž řádu Virtuti Militari s tím,že je vyhrazen těm nejlepším vojevůdcům a spokojil se s velkodůstojníkem tohoto řádu. Car dokonce povolil nošení řádových dekorací vojákům, kteří bojovali v armádě císaře Napoleon, ale Alexandr zároveň tento řád v lásce neměl a také jej neuděloval.


Masové(inflační) udělení řádu v jeho nejnižším stupni se přímo vztahuje k roku 1831. Dne 7.listopadu 1831 po porážce polského povstání svým výnosem rozhodl car udělit poslední stupeň řádového kříže všem vojákům, kteří se podíleli na těchto bojích a postavil tak řádový stupeň na úroveň pamětní medaile.


Vyššími stupni řádu však jsou vyznamenaní přední generálové, velitele jednotek, kteří se na těchto bojích se v roce 1831 svými jednotkami podíleli:


- Velkokníže Michail Pavlovič obdržel řád v 1. stupni ( velkokříž
- Generál I.R. Anrep-Elmet 2.stupeň
- S.F. Apraskin 2.st.
- F.F. Berg 2.st.
- K.I. Bistrom 1.stupeň
- P.F. Vejmarn 2.st.
- M.G.Vlasov 2.st.
- K.E. Wrangel 3.st
- E.A. Golovin 2.st.
- I. F. Paskievič 1.stupeň


Literatura uvádí další vysoké armádní důstojníky:


Generální ubytovatel armády A.I. Nejdgart ze své vysoké armádní funkce doporučil další ocenění generálů I.I.Dena, generála pěchoty K.F.Tola (1.st), generála A.G. Šerbatova a mnoho dalších důstojníků se mohlo pyšnit tímto starobylým vojenským řádem.


Literatura:
Dr. Wesolowski is the author of THE POLISH ORDERS, MEDALS, BADGES AND INSIGNIA, 1705-1985 and THE POLISH ORDER OF THE VIRTUTI MILITARI AND ITS CAVALIERS, 1792-1992
Шишков С. С. «Награды России. 1698-1917 гг.», Т. 3.


И.Г. Спасский : Иностранные и Русслие Ордена до 1917 года .ИздаватЪелство государственного Ермитажа. Ленинград 1963





forum.valka.cz


forum.valka.cz

Poznámka:
Odkaz na zásadní a kvalitní článek kolegy Zbycha je pohled polského historika. Mé zpracování vychází z ruské historie. Závěr je na každém čtenáři.
Řád Virtuti Militari - Velmi  krásný obraz Polský Prometheus, kde carský orel rve vnitřnosti polskému hrdinovi.

Velmi krásný obraz Polský Prometheus, kde carský orel rve vnitřnosti polskému hrdinovi.
Řád Virtuti Militari - Stříbrný kříž se znakem Litvy. Tento starý původní řád je velmi vzácný

Stříbrný kříž se znakem Litvy. Tento starý původní řád je velmi vzácný
Řád Virtuti Militari - Zlatý kříž řádu-originál!

Zlatý kříž řádu-originál!
URL : https://www.valka.cz/Rad-Virtuti-Militari-t116502#403077 Verze : 0
II.část:
Wirtuti Militari:


Řádový klenot 1. stupně byl vyhrazen nejvyšším velitelům, generálům minimálně na stupni armádního sboru, kteří vyhráli rozhodující bitvu. Tyto podmínky udělení známe např. i u řádu Sv. Jiří.


Popis 1.stupně:


Avers:
Zlatý kříž s mírně rozšířenými rameny, které jsou ozdobeny zlatými kuličkami. Ramena kříže jsou černě smaltovaná rozloženým řádovým heslem:
«Virtuti militari».


Ve středovém medailonu, je naložen polský korunovaný orel s královským žezlem a jablkem (symbol království Polského), který je rámován zeleně smaltovaným věnečkem. Řádový kříž je převýšen královskou korunou (jak uvádějí ruští faleristé) evropského typu.


Revers:
Na zadní straně, ve středovém medailonu je menší nápis:
«Rex et Patria» a datum: «1831» (u polského vydání zde je datum založení řádu 1792)


Na ramenech kříže jsou rozložena písmena:
«SARP» (Stanislav August král Polský)
Řád Virtuti Militari 1. stupně správně chápeme jako velkokříž řádu a tak z počátku byl nošen přes rameno a klenot zavěšen na velkostuze. Ale 3. ledna roku 1832 byl z rozhodnutí cara řád nošen na náhrdelní stuze, tato carská libovůle měla snížit význam řádu v očích generality a celé společnosti.


Nedílnou součástí řádu 1. stupně byla osmicípá stříbrná řádová hvězda s naloženým křížem «Virtuti militari». na svém středu. Hvězda se nosila na levé straně hrudi pod všemi dalšími řádovými hvězdami.


Řád Virtuti Militari, klenot 2. stupně:


Řád ve 2. stupni byl určen pro další generály za vítězství v bitvě, za statečnost a vzorné vedení své jednotky, která se rozhodujícím způsobem zasadila o dílčí vítězství. Vlastní klenot se od 1.stupně liší pouze poněkud menší velikosti, je nošený jako náhrdelní dekorace, bez doplnění řádové hvězdy.


Řád Virtuti Militari, klenot 3. stupně


Řád ve svém 3. stupni byl vyhrazen pro vyšší důstojníky armády za projevenou statečnost, výtečné vedení jednotky. Jde o podobný kříž jako je tomu např. u 2. stupně, ale kříž není převýšen korunou a nosí se na splývavé stuze na hrudi.


Řád Virtuti Militari, klenot 4. stupně


Dekorace 4. stupně byla vyhrazena pro nižší důstojníky na stupni roty-prapor a po 19. lednu roku 1831 i pro všechny další vyšší důstojníky ruské armády. Zlatý kříž o rozměru 28x28 mm s černým smaltování při okraji. Královský orel je naložen na červený středový medailon. Kříž se nosil na splývavé stuze na hrudi.


Řád Virtuti Militari, klenot 5. stupně


Řád ve svém posledním pátém stupni byl určen Za statečnost důstojníkům. Byl podobný čtvrtému stupni, vše jen stříbrný kříž o rozměru 28x28 mm. Poslední rána tomuto řádu byla udělena dnem 19. listopadu 1831 kdy carským nařízením bylo určeno, že posledním řádovým stupněm budou vyznamenání všichni vojíni a poddůstojníci a to jak doslova uvádí ruská literatura zdravotníci a holiči (цирюльники), a od 15.prosince všichni i generálové a nebojovníci, kteří se nacházeli v sestavě armády, ale do bojů nezasáhli.


20. srpna roku 1842 bylo rozhodnuto o ukončení udělování tohoto řádu příslušníkům ruské armády s datumem 1.ledna 1843


Dalším carským nařízením ze dne 2. května 1857byl řád v posledním stupni suspendován na úroveň pamětních medailí a bylo rozhodnutu,že bude nošen na kolodce v pořadí tak jak je zvykem u medailí obecně.


Na polské straně u vojáků bojujících s ruskými jednotkami byl tento řád udělen ve starém provedení se znakem Litvy a letopočtem 1792.


STATISTIKA:
Velkokříž řádu udělen nebyl.
Velkodůstojník řádu obdržel pouze velitel divize, generál major Josef Drevnický. Další počet je následující:
- komander řádu 105 ks
- zlatý kříž 1794 ks
- stříbrný kříž 1963 ks


Pznámnka:
V ruském prostředí je řád členěný na stupně. Členění řádu v Polsku je klasické:
- Velkokříž
- Komander
- Rytíř
- Zlatý kříž
- Stříbrný kříž


V Rusko je zbytek řádových klenotů roztaven a udělení řádu ukončeno. Po 90. letech „mlčení“ a snaze o zapomenutí je řád v roce 1918 obnoven a při příleržitsti vítězné války s bolševiky je dne 7. srpna 1920 vyznamenáno 25 polských důstojníků, kteří se v bitvách této války vyznamenali chrabrosti a statečnosti.


V roce 1939 po nešťastné válce a porážce Polska, kdy stateční Poláci vedli boj na frontě proti jednotkám Wehrmachtu a jednotkám Rusé armády je konec se svobodným Polskem i řádem Virtuti Militari. Ale již v emigraci je řád obnoven a vzácně udělován statečným Polákům na bojištích Středního východu, bojovníkům v Evropě a především letcům. Na východní frontě je řádem oceněno několik důstojníků v bitvě u Lenina, ale v roce 1945 tento řád s bohatou tradicí zdobí i hruď důstojníků Rudé armády.


Poznámka:
Toto stručné pojednání o skvělém řádu si nedělá žádné nároky na ucelený pohled historie řádu. Zájemce je nutno odkázat na kvalitní polskou literaturu, která je již běžně k dostání.


V roce 1939 Řád byl opět zrušen a znovu pouze na konci druhé světové války. V tomto okamžiku, pánové vojenské ocenění, společně s Poláky byly stovky sovětských vojáků, kteří se vyznamenali při osvobozování Polska od německé okupace.


Závěr:
Přehled udělování řádu Virtuti Militari:
- l. vydání z období let 1792-1794
- II. vydání z období let 1806-1815
- III. vydání z období let 1815-1831
- IV. vydání z období l1918-1939
- V. vydaní z let 1939-1945
- VI. Vydání z let 1943-1989
- VII. Vydání po roce 1989


Literatura:
Спасский И.Г. Иностранные и русские ордена до 1917 г. Л. 1963.
Шишков С. С. «Награды России. 1698-1917 гг.», Т. 3.


http://www.awardrp.narod.ru/history.htm
Řád Virtuti Militari - Zlatý kříž (novoděl)

Zlatý kříž (novoděl)
Řád Virtuti Militari - Nejstarší řády Polského království (COPY)

Nejstarší řády Polského království (COPY)
URL : https://www.valka.cz/Rad-Virtuti-Militari-t116502#403078 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více