1940 - kapitán Waffen SS




Dustojnik Waffen SS prislusejici k pluku Germania (paska na rukavu), tedy SS divizi Das Reich. Vsimnete si insignii na limci.
URL : https://www.valka.cz/1940-kapitan-Waffen-SS-t11787#38101 Verze : 0
Hauptsturmführer - kapitán (hodnostní označení na náramenících bylo obdobné s jinými složkami - Wehrmacht, Luftwaffe..., zatímco příslušnici Waffen SS se hodnostně odlišovali límcovým označením.
Důstojník dekorován Železným křížem 1939 I. třídy (na kapse), Železným křížem 1939 II. třídy (stužka u knoflíky blůzy), Odznakem za zranění - stříbrný a "Pěchotním bojovým odznakem" (pravděpodobně stříbrný.


Vedle něj stojí příslušník Wehrmachtu - polní četník.
URL : https://www.valka.cz/1940-kapitan-Waffen-SS-t11787#38242 Verze : 0
Ocelová přilba vz. 35 s označením pro jednotky SS.


Zdroj: archiv autora
URL : https://www.valka.cz/1940-kapitan-Waffen-SS-t11787#182616 Verze : 0

Citace - Fallschirmjäger :

Ešte chcem dodať že je to sako M36.
Označovať nemecké uniformy ako "M niečo" je úplný nezmysel. Toto označenie je iba pomocné pre rozlíšenie medzi zberateľmi. Nemecká armáda nikdy v žiadnom predpise žiadne rozdelenie modelov neriešiela a ich postupná zmena, či už išlo o farbu, materiál alebo strih bol dôsledkom prirodzeného a dlhodobého vývoja, určite nie "nariadenia" armádou s presným predpisom. Aj keď chápem že je pomerne bežné označovať nemecké uniformy ako M36 až M44 ( niekedy dokonca M45 ), treba vždy jedným dychom dodať že je to len pomocné a nie oficiálne označenie.


Dôstojník na uniforme má nohavice šedej farby, ktoré sa v prvých rokoch vojny ( až zhruba do roku 1941 ) farbou líšili od farby saka, ktoré je vo farbe Feltgrau, zodpovedakúcej tiež prvým rokom vojny. Sako môže byť ušité aj na mieru súkromným krajčírom, aj keď je to na základe fotky nezistiteľné. Aj sako aj nohavice oboch vojakov sú súkenné, farba golieru zodpovedá prvým rokom vojny , neskôr boli tmavozelené goliere vypustené a zostala len farba Feldgrau, aj keď u dôstojníkov je to znovu individuálne.
URL : https://www.valka.cz/1940-kapitan-Waffen-SS-t11787#205443 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více