Eggum, radarová stanice

Jedná se o jednu z prvních radarových stanic, kterou němci postavili v Severní Evropě během druhé světové války. Stanice leží poblíž obce Eggum na ostrově Vestvågøy na Lofotech v Norsku. Stavba je kruhovitá, postavena z kamenů, které jsou z ledovcových morén a je vidět z velké vzdálenosti. Po válce nechala norská vláda veškeré vybavení odvézt a po radaru zbyl jen otočný ocelový čep.
Německé síly přijely do Egga v únoru 1941. Po příjezdu začli budovat pevnost a pozorovací stanoviště, ale radar byl postaven až roku 1944. V záznamu Britské tajné služby se píše: Kopec Kvalhaugen ležící na 68°18'30'' s.š. a 13°41'40'' v.d. Zde se nachází radar Freya pohánený diesselovými agregáty. Objekt je obklopen dvěma řadami ostnatého drátu a nášlapnými minami. Zpráva také uvádí, že několik set metrů na západ se nachází nepravá stavba pro zmatení nepřítele.
K pevnosti se dá dostat po silnici E10 na Bøstad. Před Bøstadem se musí odbočit na silnici Fv831 vedoucí k vesnici Eggum. Po projetí vesnicí Eggum končí asfaltová silnice a odtud je již pevnost vidět. K ní je to několik set metrů po polní cestě. Přibližné souřadnice jsou 68°18'30.00"N 13°39'10.00"E.


Zdroje:
www.ub.uit.no
Vlastní zážitky.
Eggum, radarová stanice - Pevnůstka pro radar.

Pevnůstka pro radar.
Eggum, radarová stanice - Zbytky podstavce pro radar.

Zbytky podstavce pro radar.
Eggum, radarová stanice - Výhled z pevnůstky na Severní ledový oceán.

Výhled z pevnůstky na Severní ledový oceán.
URL : https://www.valka.cz/Eggum-radarova-stanice-t118323#407309 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více