SVD Dragunov vs. Zastava M76

Diskuse

zdravím. už dloho přemýšlím o koupi samonabíjecí "odstřelovací" kulovnice. po vyzkoušení Dragunova jsem se téměř rozhodl pro jeho koupi, ale nedávno jsem se doslechl o M76ce a později si přečetl test ve sřelecké revue. máte někdo nějakou zkušenost (ať už vlastní nebo z doslechu) s touto zbraní? předpokládám, že budou mít podobné vlastnosti, vždyť jsou postavené na stejné konstrukci Kalašnikova, ale nemám žádnou představu o náboji pro M76 - 8x57JS. pokud bych to vzal tabulkově, tak 7,62x54R má, co se energie střely i rychlosti týče, v podstatě stejné hodnoty jako 8x57JS (se stejnou střelou), ale pro 8 mm lovecký náboj je více variant střely, takže by se daly dosánout i lepší výsledky oproti ruskému kulometnému náboji, který pro civilní trh existuje v podstatě v jedné verzi
předem díky za každou informaci
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#38584 Verze : 0
Já bohužel zbraň v ráži 8x57JS nemám ale párkrát jsem si z ní vystřelil a před několika lety jsem mněl možnost vydět na vlastní oči jak z Mauzera 98k jeden střelec na padesát metrů prostřelil železný plát tlustý cca 18 mm ( 50 let staré náboje s tvrdým jádrem - tenkrát ještě byly k mání) a bylo to velice působyvé . Náboj 7,62x54R znám velice dobře ( na vojně jsem jich vystřelil cca 4 500 je taky výbornej .


P.S. Dragunov ztrácí přesnost zhruba od vzdálenosti 600 metrů to ale není nábojem ale poněkud tenkou hlavní . Ze sniper opakovačky stejné ráže se efektivní dostřel pohybuje okolo 800 metrů.
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#39060 Verze : 0
Neví někdo cenu těchto zbraní?
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#39159 Verze : 0
No 8x57JS je dost dobrej naboj - tak na strelbu do 150 metru (tim myslim na klasicke pouzitï u myslivcu) . Balistika naboje neni nejlepsi ale s optikou kde lze nastavit na jakou vzdalenost se bude strilet a pri vhodne zvolene strele to nemusi byt spatny. J je vlastne I - Infanterie a S je silnejsi zde to znamena ze naboj ma vetsi prumer nez 8mm (asi 8,2). Videl jsme s nim strelit prase na nahance (90 kilo po vyvrzeni a lehlo na miste jak kdyby narazilo do zdi. vzdalenost od strelce cca do 70 metru.
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#39173 Verze : 0
vím co dokáže 8x57JS. mám lovecký lístek a viděl jsem co dokáže tahle střela se srncem nebo daňkem. nejde mi ani tak o průbojnost, ale o co největší hydraulický šok. všechna zvířata byla zabitá do vzdálenosti 200m. jenom mám obavy při střelbě na větší vzdálenosti (nad 300m). nevím jak se potom sřela bude chovat, ikdyž má i potom ještě dostatečnou energii. ale asi to vyřeší dobrej náboj. koukal jsem stránky Sellier&Bellot a třeba sřela SBT GameKing (Spitzer Boat Tail), je určená pro střelbu na větší vzdálenosti.
ale zase Dragunov je spolehlivá ostřelovačka, mnohokrát prověřená, ruští snipeři spolehlivě zasahovali cíle na 600m, a to většínou v dost nepříznivých přírodních podmínkách. údajně má mít dostřel až 1200m. to je řekl bych rochu nadhodnocené.
ještě to musím vykoumat Wink


jinak Zastava M76 stojí 40000Kč, Dragunov se na civilním trhu prodává pod jménám TIGR, stojí něco mezi 55-60 tisíci. ještě se prodává TIGR II, což je Dragonov SVDS (plasové nadpažbí, předpažbí a pistolová rukojeť, trubková sklopná pažba s plastovou botkou a lícnicí), ten stojí něco přes 60000Kč


btw: střílel jsem z Dragunova půjčenýho, původně armádní, trochu "jetej", na 150m jsem nastřílel obrazec 85mm a to jsem ho držel poprvý Very Happy
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#39238 Verze : 0
Jo naboj spolehlive usmrti i ve vzdalenosti 200 (srnec,danek i jelen). Co se tyce strelby na vetsi vzdalenost, zalezi podle me na pouzite strele. Z mysliveckeho hlediska je strelba na vzdalenost vetsi nez 200 metru jen pro opravdove machry. Sam jsem uz neco nastrilel, ale vetsinou jsem se pohyboval do 100 metru (to je jistota). Nikdy jsem neminul. (z vyjimkou pohybujicich se lisek, to je trosku tezsi strileni )Za tuto hranici jsem strilel mene, pres 200 metru asi 4x (jediny zasah cca na 250 metru - pouzivam 7x64 a 308Win). Takze otazka na co strilet, jetsli jen tak do papiru, nebo "na zivo". Osobne bych pouzil na tuto vzdalensot jinou razi, s lepsi balistickou krivkou.
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#39274 Verze : 0
pokud bych chtěl něco opravdu pořádnýho na střílení, tak bych si za těch 60 tisíc koupil třeba Remington 700 s montáží. ale to je tak pto střelbu z posedu nebo tak. jenže já jsem takovej blázen, že si navleču maskáče, taktickou vestu a "hejkala", sbalím třídeňku a vyrazím se plazit na víkend do lesa Very Happy takže potřebuju něco, čemu nebude vadit trocha prachu a bláta. a přeci jen mě láká taky to, že jsou to obě zbraně samonabíjecí Wink
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#39346 Verze : 0

Citace - glock :

J je vlastne I - Infanterie a S je silnejsi zde to znamena ze naboj ma vetsi prumer nez 8mm (asi 8,2).



Ohledne vykladu pismene vyznamu S v nazvu naboje (8x57 JS) stebou nemohu souhlasit. Naboj 8x57 JS vznikl v Nemecku mocernizaci naboje 8x57 J s cilem zvysit jeho dostrel. Toho bylo dostzeno pouzitim 10,00g spicate a 28,3mm dlouhe strely o proti puvodni oble. Tim se vsak zkratila vodici a tesnici cast strely. Proto bylo nutne zvetsit prumer strely na 8,22mm a prizpusobit vyvrt hlavni. Vyvrt v polich byl ponechan 7,92, ale prumer v drazkach byl prohlouben na 8,22. Od tvaru strely bylo take odvozeno oznaceni S (=spitz). Silny je podle mne jen zazita memotechnicka pomucka pro Čechy.


Jeste k 7,62x54 R vs. 8x57 JS kamarad, ktery strili sportovne odstrelovacku a je myslivec hodnoti lepe 8x57 JS. Osobne bych neprikladal zadnou vahu tomu, ve kterych armadach byly tyto naboje zavedeny, protoze to bylo v pocatku dano do znacne miry demografickymi okolnostmi a pak uz se jen zavadeli nove zbrane na "standardni" naboj.


Zastavu M76 jsem mel v ruce a udelala na mne velice kladny dojem. Bylo to vsak jen v obchode, tak jsem si nemohlvystrelit. Az uzraje cas a poridim trezor, tak do ni pudu (poro sportovni uziti...).


To MithrandirofR: Hejkala sis delal, nebo jsi poridil nejakej univerzal...?
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#40946 Verze : 0

Citace - piti :

Od tvaru strely bylo take odvozeno oznaceni S (=spitz). Silny je podle mne jen zazita memotechnicka pomucka pro Čechy.


To MithrandirofR: Hejkala sis delal, nebo jsi poridil nejakej univerzal...?



"S" opradu znamená silný, a je to odvozeno od německého slova Stark a vzatuhuje se na průměr (sílu,tloušťku) střely, zároveň se toto slovo používá pro vyjádření něčeho výkoného (zdatného silného). takže všechny strany mají pravdu a mohou si podat ruce Wink . vím to, protože už jsem se zůčastnil hádky na toto téma.


asi opravdu půjdu do Zastavy, aspoň něco ušetřím Confused


jinak toho hejkala jsem si dělal, recept můžu dodat, ale je to takový posbíraný všude možně po internetu
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#41135 Verze : 0
Tak jsme se asi oba dostali k jinemu vysvetleni tehoz... Wink . Z ceho jsi cerpal? Ja z knizky Naboje do rucních palných zbraní (Naše vojsko 2002).


Ad Zastava: Meli ji v BVS (www.bvs.cz.www) za 30 000, ale uz ji tam nemaji, skusil bych se ale informovat, jestli jim zase prijde...


Ad Hejkal: Docela by me to zajimalo, osobne mam navody dva, tak bych to rad konfrontoval. Nemam ale cas, tak nevim, kdy se dostanu k realizaci.
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#41137 Verze : 0
to piti: při tý hádce kamarád vytáhl knížku Myslivecké střelectví v praxi, později jsem si ji taky koupil. jinak tahle knížka (autor Jiří Hanák, vydavatel Radix) je naprosto skvělá, pro začátečníka ideální.


díky, zeptám se u BVS, třeba by ji dovezli levněji. jinak já se ptal u nás v Jihlavě ve Florian Arms a taky ji mají u fy Řehák & Řehák (www.rehak-lov.com), všude mi řekli cenu kolem 40k


ok, ten návod na hejkala sem dodám, mám to na papíře, takže to bude, doufám, zítra
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#41143 Verze : 0
No, tak jsem to konečně dodělal. 8) musím se omluvit, protože původní návod nemůžu najít, tak jsem se dal do tvorby nového, trochu komplexnějšího. snad se to povedlo. teď sháním bratrance, kterej by byl snad ochotnej mě nafotit digitálem Wink . budu rád za každou poznámku nebo vylepšení.
SVD Dragunov vs. Zastava M76 - návod na tvorbu Hejkala

návod na tvorbu Hejkala
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#42767 Verze : 0
M76 a SVD jsou zberaně hodně podobné.M76 má věčí efektivní dosah díky silnější munici,ale ani jedna zbraň není odstřelovací puška.Jsou pokusy zavést samonabíjecí zbraně k odstřelovačom,ale nikdo z nás nedá dopustit na opakovačky.Jsouu sice pomalejší,ale přesnější a to je to co nas u přesné střlelby zajímá.Jestli chceš jít na střelnicu a mět obrovskou kadenci kup si SVDčko než M76 je levnější munice s větším množstvím střel.Vynikající jsou celévie,plně nahrazují vojenský náboj 7,62x54R-Odst.Rozdíl je v hmotnosti střely,což na pro začátečníka ve střelbě na velké vzdálenosti zatím nemá vliv.SVDčko se dá sehnat přes známé v daných sektorech zabalené ve voskovaném papíru od 4500kč,spíš si ho ale každý veme pro sebe.Tak se uč střelba na velké vzdálenosti není prdel.
URL : https://www.valka.cz/SVD-Dragunov-vs-Zastava-M76-t11867#47237 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více