USA - Colt Police Positive Special

revolver
     
Název:
Name:
Colt Police Positive Special Colt Police Positive Special
Originální název:
Original Name:
Colt Police Positive Special
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
Colt´s Patent Firearms Manufacturing Company, Hartford, USA
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
0,709 kg 1.56 lb
Ráže:
Calibre:
.38
Náboj:
Cartridge:
38 Special
Délka:
Length:
229 mm 9,0in
Délka hlavně:
Barrel Length:
102 mm 4,0in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
6
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
270 m/s 885.8 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/USA-Colt-Police-Positive-Special-t11987#387597 Verze : 0
USA revolver Colt Police Positive Special


Ráže : .38 Special (9, 1 mm)
Spoušťové ústrojí: dvojčinné, DA-Double Action
Zásobník : nemá, počet komor ve válci 6
Váha: 709 g
Délka: 229 mm
Délka hlavně: 102 mm
Úsťová rychlost : 270 m/s
Výrobce : Colt – USA
Poznámka:


Tuto zbraň jsem identifikoval jako Colt Police Positive Special. Mohu se mýlit, ale revolver nese všechny znaky svědčící pro. Bohužel s firmou Colt je ta potíž, že v době před druhou světovou válkou měla v nabídce hodně přes sto nejrůznějších modelů revolverů, které se však ve skutečnosti lišily jen málo. Často se odlišovaly jen velikostí či ráží, což jsou věci z fotografie neodhalitelné, ale design byl stále tentýž.


V případě Coltu Police Positive Special se však krom zažitého vzhledu zákazníci dočkali i moderního vnitřního mechanismu. Tento revolver se stal natolik legendárním, že bývá dokonce považován za jednu z deseti nejlepších krátkých zbraní 20. století.


Příčina jeho obliby byla zjevná. Až do přelomu století byly dvojčinné revolvery Colt považovány za dobré, avšak citlivé zbraně, náchylné k poruchám při tvrdším zacházení.


Všechno se však změnilo roku 1905 uvedením nového dvojčinného modelu z Hartfordu, pojmenovaného Colt Police Positive. Revolver byl charakteristický novým „pozitivním uzamykacím systémem“, který neumožnil odpálení náboje, dokud nebyl kohout úplně natažen do zadní polohy a stisknuta spoušť. Systém se v originále nazýval „Positive Lock“ a jde v podstatě o převodní kulisu mezi kohoutem a plovoucím odpruženým úderníkem neseným v rámu. Kulisa se zasouvá mezi kohout a úderník pouze při plně stisknuté spoušti. V opačném případě kohout na úderník nedosáhne a je tak zabráněno nechtěnému výstřelu např. při pádu.


Revolver Police Positive se však vyráběl v málo výkonných rážích .32 Colt a .38 Colt, které neměly dostatečný zastavující účinek. V roce 1908 se proto začala vyrábět varianta Police Positive Special v ráži .38 Special, sprodlouženým válcem pro větší a výkonnější náboje. Jako prověřená a spolehlivá zbraň tak získal navíc ráži s účinkem potřebným pro střetnutí, neboť tento náboj byl tehdy považován za velmi výkonný.
Od samého počátku byl Colt Police Positive Special zaveden v policejních sborech po celých Spojených státech. V případě některých policejních sborů zůstal ve výzbroji, i když většinou jen jako záložní zbraň, dodnes.


Revolver se vyráběl až do konce osmdesátých let a od roku 1927 byl dodáván také ve speciálních verzích, jako je například Detective Special (tato verze se vyráběla až do druhé poloviny 90. let min. stol.), což je varianta Police Positive s hlavní zkrácenou na dva palce. Police Positive byl prvním revolverem nového vzhledu a konstrukce, jež zachovaly i následující modely. V průběhu let došlo samozřejmě na zbrani i jejích následovnících k mnoha změnám, často ovšem pouze designového charakteru.

Colt Police Positive se vyráběl se středním ocelovým rámem a standardně čtyřpalcovou hlavní (přičemž existovaly i délky hlavní 5 a 6 palců a také speciální model s hlavní dlouhou jen 1, 25 palce). Standardní ráží byla .38 Special, avšak zbraň byla dodávána v šesti růžných rážích .38 a také v rážích .32-20 a .32 New Police. Od sedmdesátých let byla nabízena i verze, u níž je běžná kulatá hlaveň nahrazena hlavní s integrovaným závažím podobným jako u moderního modelu King Cobra. Rukojeť byla na počátku století vyráběna z ořechového dřeva, ale později byla nahrazena pryžovou combatovou rukojetí.


První kus byl vyroben roku 1908 a jen do roku 1985 se vyrobilo a prodalo na 1, 5 milionu revolverů Police Positive Special a Detective Special (tyto dva modely byly číslovány v jedné řadě).


Na vyfotografovaném revolveru je zajímavé, že ačkoli se jedná o muzeálně vystavovanou zbraň, má v komorách zasunuty náboje - či spíše prázdné nábojnice.
URL : https://www.valka.cz/USA-Colt-Police-Positive-Special-t11987#55403 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více