Mí předci - prosím o pomoc

Diskuse

Dobrý den,


na půdě jsem našel staré fotky příbuzných, kteří sloužili u branných sil a moc vás žádám, abyste mi pomohli určit, jakého vojska byli členem, jakou měli hodnost, u jaké zbraně sloužili apod. Za špatnou kvalitu fotek se omlouvám, ležely bez ladu a skladu, některé jsou zažloutlé, poškozené a špinavé.
První dvě fotky pochází asi z 1. sv. války. Domnívám se, že se na nich nachází můj jeden z mých praprastrýců Pavel Koždoň (Polák). Existují ještě vojenské archivy, ve kterých jsou záznamy o jednotlivých vojácích, popř. na koho bych se měl obrátit, abych získal nějaké informace?
Vím také, že jeho bratr (můj prapraděda), byl na počátku roku 1940 zatčen gestapem kvůli plánování údajných sabotáží, asi půl roku vězněn, vyslýchán a o nějakou dobu později po propuštění poslán na nucené práce, kde byl až do konce války (vrátil se v roce 1945-1946). Byly vedeny záznamy o nuceně nasazených, přežily válku a je ještě možné v nich dnes hledat?
A ještě jejich bratr (další praprastrýc) byl u Wehrmachtu a válku nepřežil, nic po něm nezůstalo, kde je možné (zejména bezplatně) získat informace o jeho službě?
Jen tak pro doplnění, pocházím z Těšínska (konkrétně z Třince, resp. blízkých obcí), stejně jako mí předci, což byli povětšinou Poláci.


Moc děkuji za odpověd.
Mí předci - prosím o pomoc - Fotka pravděpodobně z lazaretu, datovaná do r. 1915. Na zadní straně skoro nečitelný dopis, není uvedena žádná jednotka.

Fotka pravděpodobně z lazaretu, datovaná do r. 1915. Na zadní straně skoro nečitelný dopis, není uvedena žádná jednotka.
Mí předci - prosím o pomoc - Neznámé datum pořízení, zadní strana prázdná. Dokážete určit podle výstroje a uniforem jednotku apod.? Je to foceno v Tarnówě (mohlo by to být na frontě?). Za špatnou kvalitu se omlouvám.

Neznámé datum pořízení, zadní strana prázdná. Dokážete určit podle výstroje a uniforem jednotku apod.? Je to foceno v Tarnówě (mohlo by to být na frontě?). Za špatnou kvalitu se omlouvám.
Mí předci - prosím o pomoc - Můžete určit zařazení, hodnost, jednotku nebo něco? Je to některý z mých příbuzných na vojně, což může znamenat válku, ale i základní vojenskou službu.

Můžete určit zařazení, hodnost, jednotku nebo něco? Je to některý z mých příbuzných "na vojně", což může znamenat válku, ale i základní vojenskou službu.
Mí předci - prosím o pomoc - Fotka asi z kasáren. Na tabuli stojí Svět 35, K.L.S (v levém dolním rohu, 19(3/3)27 (v pravém dolním rohu). Co je to za jednotku?

Fotka asi z kasáren. Na tabuli stojí "Svět 35, K.L.S (v levém dolním rohu, 19(3/3)27 (v pravém dolním rohu)". Co je to za jednotku?
Mí předci - prosím o pomoc - Fotka mého pradědy, poválečná čs. armáda. Můžete určit hodnost, zařazení zbraně a ten metál?

Fotka mého pradědy, poválečná čs. armáda. Můžete určit hodnost, zařazení zbraně a ten metál?
URL : https://www.valka.cz/Mi-predci-prosim-o-pomoc-t120632#413778 Verze : 0
Vážený pane kolego,
rozlišování hodností a unifem z období sovětizace ČSLA není moje parketa. Takže pouze předpokládám, že váš praděd byl důstojníkem (poručíkem) u dělostřelců a na levé straně hrudi měl Odznak Československého partyzána.


P. S.
Posílám vám SZ.
URL : https://www.valka.cz/Mi-predci-prosim-o-pomoc-t120632#413779 Verze : 0
Dobrý den,


Na poslední fotce je jak již bylo určeno poručík dělostřelectva ČSLA. Podle čepicového odznaku by to mohlo být mezi lety 1950 - 53, pak se již odznak s meči moc nepoužíval. Odznak na kapse není Odznak ČS partyzána, ten se nosil nad pravou kapsou, ale Tyršův odznak zdatnosti. To byl odznak udělovaný jak v armádě, tak v civilním sektoru za sportovní výkony. ČLověk musel splnit předepsané limity v několika disciplínách.


Na druhé fotce odshora jsou příslušníci RU jezdectva, konkrétně Huláni. Podle města Tarnowo, které leží v Haliči by to mohli být příslušníci 2. Hulánského pluku, který zde byl dislokován.


Ondras
URL : https://www.valka.cz/Mi-predci-prosim-o-pomoc-t120632#414352 Verze : 0
Zdravím,
možná by se dalo něco najít tady:
kramerius.nkp.cz


Mám prosbu, bylo by možné poslat první fotku nezmenšenou?
Totiž, vlevo dole sedící, mi připomíná mého dědu, který byl v březnu 1915 hospitalizován v Krakově. Bylo by skvělé, kdyby to byl opravdu on.


Předem děkuji
Anna
URL : https://www.valka.cz/Mi-predci-prosim-o-pomoc-t120632#419328 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více