29.09.2011 - Prvý modul pre čínsku orbitálnu stanicu vypustený

28.09.2011 o 15:16 SEL%C odštartovala z čínskeho kozmodrómu Ťiou-čchuan v púšti Gobi nosná raketa Dlhý pochod, ktorý vyniesla do vesmíru prvý modul čínskej orbitálnej stanice označovaný ako Tchien-kung-1.


Modul vážiaci osem ton, dlhý 10,4 metra a široký 3,35 metra sa vo výške zhruba 200 km od nosnej rakety odpojil a následne vysunul dva solárne panely. Na module chce čína otestovať zariadenia a systémy potrebné pre dlhodobé prevádzkovanie stanice, k modulu sa má neskôr pripojiť vesmírna loď Šen-čou 8, ktorej štart je plánovaný v novembri. Prvé lety s ľudskou posádkou sú k modulu plánované v priebehu roku 2012.


Budovaná orbitálna stanica je iba dočasná a slúži na overenie technológií, nácvik spojovacích manévrov a pre dlhšie pobyty čínskych kozmonautov. Vybudovanie stálej vesmírnej stanice s hmotnosťou približne 60 ton je plánované v roku 2020.




spravy.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/29-09-2011-Prvy-modul-pre-cinsku-orbitalnu-stanicu-vypusteny-t120733#413999 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více