Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl

Diskuse

.
1. října 2011 byla slavnostně, na rozhraní Českého krasu, Brd a Zbirožské vrchoviny na jihozápadním okraji Středočeského kraje, v muzeu železniční a silniční historické techniky „Výtopna Zdice″, pokřtěna a následně dána do distribuce tolik očekávaná publikace Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, mapující historii a vývoj poznávacích značek automobilů na území Čech, Moravy a Slezska od počátku minulého století do současnosti. Její autoři, Filip Zelený a Dalibor Feuereisl, podrobně zmapovali systémy značení v různých časových obdobích, která nejlépe dokumentují jednotlivé kapitoly knihy (obrázek v příloze).


Na 448 okrových stránkách potom, kromě 294 dobových fotografií motocyklů a automobilů, 44 archívních dokumentů a 58 vyčerpávajících tabulek s rozdělovníky, nalezne čtenář také spoustu doprovodné grafiky s vyobrazením značek (293), různé informativní mapky, no a zahraniční čtenář pak ještě celkem podrobná resumé v anglickém i německém jazyce.


Domnívám se, že se knížka povedla a i když je podle jednoho tvrzení až druhá v pořadí, podává všem zájemcům o problematiku espézetek, na rozdíl od té první, vyčerpávající, fundované a přehledné informace, které by měly jednou provždy vymazat některé už vžité mýty a nepravdivá tvrzení známých takyodborníků právě včas, aby nevešly případně i do dějin. Snad poslouží také členům široké obce veteránské při výběru dobové značky pro jejich miláčky a v neposlední řadě pak rovněž produkcím z filmového průmyslu nebo ze státní či dalších soukromých televizí, aby profesionálně a nákladně zpracovávané historické filmy, seriály nebo dokumentární pořady nebyly ve finále právě v těch dobových detailech zbytečně dehonestovány fantasmagorickými kreacemi espézetek místo relevantních tabulek poznávacích značek motorových vozidel tak, jak je většinou, bohužel, stále vídáváme.


Knihu o velikosti 250x195x30 mm, s ISBN 978-80-904767-2-1 a doporučenou prodejní cenou 499,- Kč byste měli koupit u vydavatele www.saxi.cz, u všech dobrých knihkupců nebo rovněž na osvědčených specializovaných internetových portálech.
.
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - kniha

kniha
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - obsah

obsah
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - strana 215

strana 215
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - strana 351

strana 351
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - strana 360

strana 360
URL : https://www.valka.cz/Poznavaci-znacky-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-Filip-Zeleny-Dalibor-Feuereisl-t121892#416841 Verze : 0
Borku,
dovoluji si položit otázku: Kolik vyobrazení vojenských poznávacích značek (VPZ) z meziválečného období je v této knize zdokumentováno?
URL : https://www.valka.cz/Poznavaci-znacky-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-Filip-Zeleny-Dalibor-Feuereisl-t121892#417030 Verze : 0
Jirko, meziválečným obdobím chápu léta 1918 až 1940. Z této éry je v knížce 18 dobových fotografií a dva celostránkové obrázky z dobových příruček a graficky zpracovaná značka vojenské techniky armády Slovenského štátu. Stačí?Wink
URL : https://www.valka.cz/Poznavaci-znacky-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-Filip-Zeleny-Dalibor-Feuereisl-t121892#417044 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více