1. uskupení námořní pěchoty na obranu námořních základen [1939-1944]

Marine Naval Base Defence Organisation 1 / Marine Naval Base Defence Organisation 1
MNBDO 1 bylo zřízeno ve Spojeném království v září 1939. Od 12. dubna do 27. května poskytlo muže pro Faroes Force, která obsadila Faerské ostrovy. V prosinci bylo MNBDO 1 rozšířeno a čítalo 4500 příslušníků. Skládalo se z protiletadlové části (Air Defence), pozemní obrany (Land Defence), pobřežní obrany (Coast Defence) a pozemní a zabezpečovací skupina (Landing and Maintenance Group). Protiletadlová komponenta se zapojila do bitvy o Británii.


V březnu 1941 bylo MNBDO 1 převeleno na Blízký východ s výhledem na nasazení se Středomořskou flotilou. Avšak v květnu byla část uskupení přesunuta na Krétu. Po německém útoku oba protiletadlové pluky spořádaně ustoupily z pozic u letiště Maleme, 11. světlometný prapor bojoval jako pěchota a 1. pobřěžní dělostřelecká brigáda spolu s Australany bránila evakuační oblasti u Suda-Canea a Heraklionu. MNBDO 1 ztratil na Krétě 1200 příslušníků. Část příslušníků se přeplavila do severní Afriky.


11. prapor byl v dubnu 1942 použit k útoku na jeden z radarů na Krétě. V září 1942 se v rámci operace Agreement MNBDO prapor společně s Blízkovýchodním oddílem commandos, LRDG, Zvláštní identifikační skupinou a dalšími jednotkami zúčastnil přepadu obsazeného Tobruku.


Stovka dobrovolníků se připojila k Barmským námořním dobrovolnickým zálohám a civilním technikům. Společně vytvořili Force Viper. Tato část MNBDO 1 zůstala na Dálném východě až do roku 1944, kdy byla po cestě domů zrušena. Protiletadlové jednotky byly převeleny k 5. protiletadlové brigádě.



Zdroj:
Bijl, Nick van der: The Royal Marines 1939-93, Osprey Publishing, 1994
URL : https://www.valka.cz/1-uskupeni-namorni-pechoty-na-obranu-namornich-zakladen-1939-1944-t122549#418242 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více