Addington, Tom

Raymond Thomas Casamajor Addington, třetí syn 6. vikomta Sidmouthe, se narodil 27. ledna 1919 ve Kvétě. Jeho otec tehdy sloužil u 26. králova osobního lehkého jezdeckého pluku ve Vazíristán.


Addington navštěvoval královskou vojenskou akademii ve Woolwich. V roce 1939 nastoupil k 13. pluku HAC královského jízdního dělostřelectva. Když vypukla válka, byl pověřen výcvikem nováčků. To ho ovšem nenaplňovalo, a tak nastoupil ke commandos. S 5. oddílem se zúčastnil operace na Madagascaru. Při jednom z útoku se mu podařilo překvapit starostu v posteli s několika společnicemi. Shodou okolností to byl jeden z jeho bývalých učitelů ze základní školy.


Addington absolvoval para výcvik u 1. výsadkové divize, ale krátce po dni D se vrátil ke svému původnímu pluku, který doprovázel 11. obrněnou divizi od pláží Normandie po Balt. Bojů se účastnil v roli předsunutého dělostřeleckého pozorovatele. Za osobní statečnost byl vyznamenán Vojenským křížem.


Po válce působil jako štábní důstojník pro fyzický výcvik při Východním velitelství. V této funkci zúročil své bohaté zkušenosti se sportem, kterému se věnoval na vrcholné úrovni. Byl šampińem v hodu diskem, výborným boxerem, desetibojařem a hráčem squashe. V letech 1948-1949 sloužil v Palestině, poté z armády odešel. Vystudoval zemědělskou vysokou školu a poté se věnoval farmaření na rodiných pozemcích. Zimní období trávil ve svém bytě na Lanzarote, kde rád pořádal party.


V roce 1947 se ve Švýcarsku seznámil s mladou belgickou doktorkou Veronique Wirtzovou, jež se stala jeho ženou. Spolu měli tři syny a čtyři dcery. Major Tom Addington zemřel 28. října 2011.




Zdroj:
www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Addington-Tom-t122978#419327 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více