SVN - Venkovní muzeum na hřebenu Kolovrat

Outdoor museum of the First World War Kolovrat
Skanzen se nachází na hřebeni Kolovrat s mimořádně příznivou polohou pro dobrý výhled.
Hřeben Kolovrat rozděluje oblast mezi horní řekou Soča ve Slovinsku a regionem Veneto a Friaul v Itálii.


V současnosti je na hřebeni Kolovrat muzeum pod širým nebem. Tato lokalita nabízí nádherný panoramatický výhled na bývalé bojiště táhnoucí se od pohoří Krn do Svete Gory a Friulské nížiny. Nachází se zde velitelská a pozorovací stanoviště, kulometná hnízda, jeskyně a síť zákopů a propojené galerie v několika úrovních. Strukturování třetí italské obranné linie je husté na obou stranách státní hranice. K obnovení těchto pozic bylo použito původních stavebních materiálů (drátěné sítě pro opevňování svahu, vlnitý plech, břidlice, atd.) z období první světové války.


Přístup:
Z Kobaridu přes Idrsko, směrem k obci Livek a odtud přes Livške Ravne.
Z Itálie přes sedlo Solarij.


Souřadnice:
N 46° 11.155 E 13° 39.632


Webová stránka:
http://www.potmiru.si/eng/
Leží na dálkové trase Cesty míru, což je trasa po vojenských můzeích objektech a hřbitovech od Logu pod Mangartom až k moři po Sistianu.


Z historie:
Během první světové války zde italská armáda postavila rozsáhlý systém třetí obranné linie, tzv. "linea d'armata", jejíž součást je nyní uspořádána jako skanzen.


Podél hřbetu hřebene se před první světovou válkou táhla hranice mezi Rakousko-Uherskem a Itálií. V první den války italská vojska přestoupila hraniční hřeben a začala se zde opevňovat. Italská armáda postupně vybudovala rozsáhlý systém linie obrany, který byl nazýván "Linea d'armata". Četné kulometná hnízda a pozorovatelny byly na hřebeni, odkud byl výborný přehled bitevního pole u řeky Soča (italsky Isonzo), pohoří Krna a předmostí Tolminu na Banjška náhorní plošině. Z těchto pozic na vysokých místech italští střelci byli schopni ostřelovat rakousko-uherskou první linii obrany, zásobovací trasu mezi Tolminem a Baška Grapou a další cíle v rakousko-uherském týlu. Celý hřeben byl také protkán opevněnými zákopy. Přes sedlo mezi vrcholy Na Gradu (1115 m) a Trinški Vrh (1139 m) probíhala důležitá zásobovací trasa spojující zadní pozice s předmostím Tolminu, nebo s první a druhou linií italských pozic.
Pozice na hřebeni Kolovrat byla jedním z klíčových bodů italské obrany během 12. bitvy u Isonza. Rozkaz rakousko-uherské armády sliboval vysoké vyznamenání, "Pour le Mérite", důstojníkovi, který by dobyl toto místo. Bylo uděleno nadporučíkovi Schörnerovi, který se svými vojáky z německého alpského sboru, dobyl pozice na Na Gradu již večer v první den útoku 24. října 1917. Jeho dobytím se německým vojskům otevřela cestu pro další postup přes hřeben Kolovrat v oblasti vrcholu Matajur a dále do Friulské nížiny. Bojů v oblasti Kolovratu se rovněž zúčastnil nadporučík Erwin Rommel, jako velitel praporu Württembergského horského batalionu. Třetí den 12. bitvy u Isonza jeho vojáci dobyli vrchol Matajur.
SVN - Venkovní muzeum na hřebenu Kolovrat - Informační tabule

Informační tabule
URL : https://www.valka.cz/SVN-Venkovni-muzeum-na-hrebenu-Kolovrat-t124096#422681 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více