16.12.2011 - Novým japonským stíhacím letounem se stane F-35 Lightning II

V pátek 19. prosince 2011 bylo rozhodnuto o vítězi, který nahradí v Japonsku dosud používané letité stroje F-4EJ včetně vylepšené verze F-4EJ Kai. S největší pravděpodobností se jím stane Lockheed Martin F-35A Lightning II vzešlý z programu JSF (Joinst Strike Fighter). Ten porazil ve finále porazil též americký Boeing F/A-18E Super Hornet (resp. Boeing F/A-18F Super Hornet) a evropský Eurofighter Typhoon. Již dříve byly vyřazeny letouny Lockheed/Martin/Boeing F-22A Raptor (vláda USA nedala povolení k vývozu), Boeing F-15 ve vylepšené variantě SE (vyřazen kvůli diverzifikaci typů) a francouzský Dassault Rafale.
Japonská vláda by chtěla nakoupit pro své jednotky Sebeobrany 42 letounů s termínem dodání od roku 2015.



Zdroj: měsiční periodikum Kókú-fan (航空ファン) & JWings (Jウイング)
URL : https://www.valka.cz/16-12-2011-Novym-japonskym-stihacim-letounem-se-stane-F-35-Lightning-II-t124841#424706 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více